Ексклюзиви
пʼятниця, 20 жовтня 2017 09:13

Школам потрібен мовний режим - філолог

Школам потрібен мовний режим - філолог
Більшість вчителів ставляться до української мови формально Фото: tuid.org.ua

В українських школах відсутній мовний режим. Значна частина шкільних вчителів формально ставляться до української мови. Використовують її лише на уроках.

Це підмічають не лише україномовні батьки, а й російськомовні. Вони хочуть, щоб діти вільно володіли українським розмовним мовленням, вважає Лариса Масенко, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія", пише "Радіо "Свобода".

"Звичку до перемикання мовного коду такі педагоги виправдовують тим, що спілкуються з учнями з російськомовних родин. Але постає питання: хто кого виховує – діти вчителів чи вчителі дітей? І хіба не вчитель як найавторитетніша, поряд із батьками, особистість, має навчити учнів повноцінно оволодіти мовою своєї держави", - звертає увагу науковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обласний центр відмовляється від російської у школах

Постійне застосування педагогами у школах двох мов не лише заважає учням оволодіти усім спектром української мови, але й формує в їхній свідомості роздвоєння між сферами застосування двох мов – вживання української обмежується для них лише уроками. Значно вільніша, а відтак і привабливіша сфера неформального спілкування й розваг закріплюється за російською мовою.

"Педагог, який на перерві, після закінчення уроку або лекції, переходить на спілкування з учнями російською, дезорієнтує їх, формує у них стереотип непридатності української мови для живої неофіційної розмови. Зводячи все багатство регістрів української мови до формального спілкування на уроках, такий вчитель баналізує її, гальмує процес повного оволодіння нею учнями, особливо тими, які приходять до школи з російськомовних родин, адже саме вчитель має навчити дітей вільно висловлювати свої думки у різних ситуаціях спілкування", - пояснює Масенко.

Педагогічна рада Розквітівської загальноосвітньої школи I-III ступенів у Одеській області ухвалила рішення про зміну навчального плану, вилучивши з обов'язкового вивчення предмет "російська мова".

"Відтепер російську мову в цій школі будуть вивчати не всі учні, а лише ті, хто побажає, в рамках факультативних занять", - повідомив заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Сергій Колебошин.

Зараз ви читаєте новину «Школам потрібен мовний режим - філолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути