Ексклюзиви
пʼятниця, 07 грудня 2018 12:09

"Приїжджі повинні мати повагу до українців" - бразилієць за півроку вивчив мову

"Приїжджі повинні мати повагу до українців" - бразилієць за півроку вивчив мову
Тернопільський студент Рожеріо Мелло за півроку вивчив українську. Фото: 0352.ua

У Тернопільському університеті навчається студент із Бразилії. Рожеріо Мелло з міста Каноас зумів за півроку вивчити українську. Живе в університетському гуртожитку. Вчиться на 1 курсі факультету іноземних мов. Знайомиться із містянами на вулиці та навіть знімає кумедні ролики цих розмов.

"Коли бачу в магазині у черзі дітей, кажу: "Привіт!" Це викликає подив. "У мене все гаразд. А у тебе?" - продовжую діалог. Діти радіють знайомству", - розповів.

Каже, українці цінують, коли їх поважають.

"Приїжджі повинні мати повагу до українців, а це, перш за все, має проявлятися у знанні мови. Я ще не дуже добре розмовляю українською, але хочу вдосконалюватися, відчуваю її в своїй душі", - розповів Рожеріо. "Козаче, ти говориш українською?!" - часто до мене звертаються на вулиці, - передає видання "0352".

"Українці — дуже добрі. Особливо мене вражають ваша відвага і героїзм. Студенти розповідали мені про війну на Донбасі, я читаю новини, знаю, що росіяни нещодавно захопили українські кораблі. Дивуюся, Росія — така велика країна, навіщо їй ще українські території? Вірю, що в Україні все буде добре, бо українці — чудовий народ", - наголосив.

Спершу навчався у Запоріжжі, але перевівся до Тернополя згодом. "Запоріжжя - індустріальне місто, погана екологія, умови в гуртожитку погані".

Розповів, що у південному регіоні Бразилії 70% населення - вихідці з Європи, у тому числі й українська діаспора. Українською вже уміє писати, читати та розмовляти. Захопився піснями гуртів "Скрябін" та "Океан Ельзи", а ще — KAZKA. Зауважив, що композицію "Плакала" прослухав понад 500 разів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили фільм мовою найдавнішої цивілізації

"Можливо, колись вивчу й російську, бо мова не має відношення до політики", розповідає студент.

У Тернополі мріє відкрити магазин і торгувати бразильською кавою.

Крім рідної хорватської, теперішній наставник головної футбольної команди Львова говорить іспанською, португальською, російською й англійською. З приїздом в Україну дружив зі словником, і тепер Ігор Йовічевич - один із тренерів команд Прем'єр-ліги, які спілкуються державною. Наразі таких меншість.

Зараз ви читаєте новину «"Приїжджі повинні мати повагу до українців" - бразилієць за півроку вивчив мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути