четвер, 22 березня 2018 19:00

"Невже для кожної мови будемо проводити рік, а про свою забуватимемо" - Хмара

"Невже для кожної мови будемо проводити рік, а про свою забуватимемо" - Хмара
Степан Хмара: "Нашому міністру закордонних справ байдужа русифікація, яка йде в Україні" Фото: argumentua.com

Міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив про проведення в Україні Року французької мови. Анонсував його початок 1 вересня. Екс-депутат Верховної Ради, колишній політв'язень Степан Хмара вважає, що така заява має на меті прикрити провал дипломатів у відносинах з Румунією та Угорщиною.

"Громадськість просила президента оголосити в Україні Рік утвердження державної мови. Він відмовив. Натомість міністр закордонних справ робить рік французької. Це не більше, ніж піар-акція, яка нікому не потрібна. Так міністр відвертає увагу від провалу дипломатичної роботи, через який Угорщина і Румунія здійняли галас про дискримінацію і мовну статтю про освіту.

Нашому міністрові закордонних справ байдужа русифікація, яка йде в Україні. Нічого не роблять для її подолання як 10 років тому, так і сьогодні. Це маразм. У світі багато мов. То що, невже тепер ми для кожної будем проводити рік іноземної мови, а про свою забуватимемо. Ніхто не захистить її права", - обурюється Хмара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не можемо подолати русифікацію через байдужість керівників держави" - мовознавець

Провідні українські діячі науки і культури звернулися до президента Петра Порошенка з проханням оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови. Про цю ініціативу кореспондент Gazeta.ua розпитав у голови Всеукраїнського комітету захисту прав політв'язнів, Героя України Степана Хмари, який теж підписав звернення.

Навіщо потрібен Рік утвердження державної мови?

Говорячи медичною термінологією, щось має стати подразником для суспільства. Добре, що про це будуть говорити. Українська мова – це основа громадянства в Україні. В законах про громадянство України це написано. На жаль, деякі національні меншини, замість нагадати, що на цій землі сформувався український етнос, перекручують закон.

Зараз ви читаєте новину «"Невже для кожної мови будемо проводити рік, а про свою забуватимемо" - Хмара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути