Ексклюзиви
субота, 28 жовтня 2023 05:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Як Путін вбиває українську мову на окупованих територіях

Як Путін вбиває українську мову на окупованих територіях
Російські загарбники скоюють лінгвоцид на тимчасово окупованих територіях. Фото: Getty Images

З прямої вказівки президента Російської Федерації Володимира Путіна на тимчасово окупованих територіях відбувається цілеспрямоване нищення і витіснення української мови, як визначальної ознаки української нації.

Про це сказав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в інтерв'ю "Голос України".

Перші ознаки лінгвоциду з'явились 2014-го, з окупацією Криму і частин Донецької і Луганської областей, сказав мовний омбудсмен.

"Ще в 2021 році ми оприлюднили огляд щодо обмеження функціонування державної мови на тимчасово окупованих територіях України та говорили про катастрофічні наслідки русифікації", - повідомив Кремінь.

Після початку повномасштабного вторгнення кремлівська людиноненависницька ідеологія "русского мира", використовуючи пропагандистську тезу про так званий захист російськомовних, з новою силою розпочала наступ на українську мову, сказав уповноважений.

"З прямої вказівки Путіна на тимчасово окупованих територіях відбувається цілеспрямоване нищення та витіснення української мови як визначальної ознаки української нації. Лінгвоцид охопив усі сфери суспільного життя, але найбільше постраждала освітня сфера", - сказав Кремінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови – не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

"Починаючи з 24 лютого 2022 року ми фіксуємо всі факти лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях і тісно комунікуємо з правоохоронними органами та правозахисними організаціями по кожному з таких епізодів", - розповів мовний омбудсмен.

Злочини мають бути належним чином задокументовані. Аби у майбутньому окупант і колаборант, причетний до звуження сфери функціонування української мови, понесли покарання, сказав Кремінь.

Потрібно внести зміни до Кримінального кодексу, зазначив уповноважений.

"Аби притягнути винних у злочині лінгвоциду до міжнародної відповідальності, маємо для початку впровадити зміни до чинного українського законодавства. Внести до Кримінального кодексу України положення про відповідальність за злочини лінгвоциду", - сказав мовний омбудсмен.

"По-третє, вже зараз ми маємо працювати над заходами з відновлення функціонування державної мови на деокупованих територіях. На всіх деокупованих територіях України повинні діяти програми розвитку української мови", - сказав Кремінь.

У місті Ізюм Харківської області правоохоронці виявили документи, за якими окупанти планували здійснювати русифікацію.

На тимчасово окупованій території у Херсонській області дітей змушували співати російський гімн, вивчати ворожу історію і літературу.

Зараз ви читаєте новину «Як Путін вбиває українську мову на окупованих територіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути