середа, 04 жовтня 2017 13:43

"Хочу, щоб "помер" останній російськомовний журналіст" – Остап Дроздов

"Хочу, щоб "помер" останній російськомовний журналіст" – Остап Дроздов
Остап Дроздов вважає, що українцям не варто йти нам мовні компроміси. Фото: polit.ru

Російська мова отримала величезний імпульс для поширення та розвитку через війну і Революцію гідност,і вважає тележурналіст та письменник Остап Дроздов. Про це сказав на конференції з питань мовної стійкості, яку організувала ГО "ЮЕЙ мова".

"Російсьмовний українець був співавтором Революції, а відтак української державності. Російськомовні є героями України та учасниками АТО, – сказав Остап Дроздов. – Хочу, щоб кожен російськомовний військовий сказав публічно: "Я воюю за свою російську мову в Україні". З кожним із них важко говорити, бо скаже: "Ти сопляк, тут роздумуєш, а я в той час сиджу в окопі". І буде правий. Але свою правоту вони використовують для промоції російської мови в Україні".

Зазначив, що російська не сприймається в Україні як мова ворога та окупанта. Вважає, що українці не хочуть бути першими у власній державі.

"Слабкі люди вірять у свою квотність та прораховану відсотковість. Зробили квоти для української мови, переходять на російську у спілкуванні з її носіями. Ми повинні мати сміливість вийти з зони свого дискомфорту, до якого звикли. Пора качати права. 25 років російськомовні жили в ідеальних умовах. Мали засилля свого контенту, свій російськомовний шоу-бізнес, медіа, друковану продукцію в невичерпних масштабах. Але це базувалося на моїй дискримінації. На дискримінації людини, яка в чужомовній атмосфері не мала можливості реалізувати свої мовні права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутату вимкнули мікрофон за відмову виступати українською мовою

Наголосив, що українцям треба зламати стереотип, що вони автоматично розуміють російську. Розділити публічний і приватний простір.

"Потрібно створювати наново повністю україномовний публічний простір. Можливо, навіть нав'язуванням у формі законів свого регламенту. Живемо в русифікованій країні, бо приватність російськомовних стала публічною. Так бути не може і нехай російська повністю перейде лише у приватне спілкування її носіїв. Хочу, щоб в Україні "помер" останній російськомовний журналіст".

Телеведучий Остап Дроздов в ефірі програми "Прямим текстом" вигнав зі студії блогера і журналіста Юрія Романенка, який відмовився говорити українською мовою.

Зараз ви читаєте новину «"Хочу, щоб "помер" останній російськомовний журналіст" – Остап Дроздов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути