понеділок, 15 квітня 2019 12:35

Британський посол розповіла, як вивчила українську

Британський посол розповіла, як вивчила українську
Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф відмовилась від перекладачів і вивчила українську Фото: radiosvoboda.org

В Україні потрібно користуватися державною мовою. Хто володіє російською, повинен вивчити й українську. Таку думку висловила посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф.

Вона почала вивчати українську мову ще до того, як почала виконувати свої обов'язки. Хоча з університету володіла російською.

Мала небагато часу на вивчення мови, але намагалася приділяти їй увагу. Спостерігала за своїм 2-річним сином, який вивчав українську без особливих зусиль. Вбирав в себе її, як губка. Посол вирішила використовувати робочий час із користю для навчання.

"На конференціях, коли маю зустріч із політиками, з журналістами, намагалася спілкуватися без перекладу, без навушників. Спочатку розуміла не більше 40%, зараз – десь 95%. І це просто було питання зусиль і мотивації", – каже Джудіт Гоф в інтерв'ю для Радіо Свобода.

Перша фраза українською, яка закарбувалася в пам'яті посла: "Обережно, двері зачиняються. Наступна станція "Майдан Незалежності". Користується метро, бо на ньому швидше переміщатись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримський татарин розповів, як ставиться до мовного закону

Джудіт Гоф радить вивчати мову, як дитина. Тому вона почала читати не серйозну художню літературу, а дитячі книжки із простими реченнями і простими формулюваннями.

Ще один секрет пізнання української культури – через рецепти, розповідає Джудіт Гоф. Посол має книгу із українськими стравами. Її написала українка. Дипломат готує за цими рецептах у вихідні для сина.

Джудіт Гоф знає 7 мов і зізнається, що українська їй подобається за звучанням.

"Сила України в тому, що люди насправді двомовні, і це талант. Я була на багатьох заходах, де люди говорять або російською, або українською мовами, іноді англійською, і мені здається, що це краще, ніж у Великобританії, де дуже мало людей можуть говорити ще однією мовою", – додає вона.

Девід Альфонсо Міромонтеса рік живе у Самборі на Львівщині.

Народився у США, хоча родом із Мексики, служить у Корпусі Миру в Україні. За рік перебування тут відчув себе справжнім українцем.

Зараз ви читаєте новину «Британський посол розповіла, як вивчила українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути