пʼятниця, 25 березня 2022 17:00
Павло Щириця
Павло Щириця
Журналіст

Окуповані спогади

Війна в режимі наживо спонукає стежити за новинами майже цілодобово. Це дається легше, коли інформація загальна. Втім, іноді вона персоналізується. Слухаю онлайн-марафон "Єдині новини" й чую, що Балаклію на Харківщині окупували рашисти. Одразу згадую Сергія. Він народився за 10 кілометрів звідти. Ми разом навчалися в аспірантурі, а згодом – працювали. Ходили на презентації книжок одне одного. Потім професійні дороги розійшлися.

Пишу йому в месенджер, але відповіді немає. Вирішую зателефонувати. Розповідаю про почуте й запитую, чи живий-здоровий. Зазвичай бадьорий Сергіїв голос у слухавці звучить збентежено:

– Ти знаєш, стрімко й несподівано все сталося.

Виявляється, до останнього був у своєму селі. Навіть, коли його зайняли окупанти. Але світ не без добрих людей. Сусіди переказали, що селом ходить рашистський "поліцай" і випитує, "де живе журналіст".

– Після цього ми з дружиною городами втекли із села. Зараз у родичів. У безпеці, – розповідає Сергій. – Найбільше шкода не речей, а спогадів, які в них живуть. Мій дім окуповано. Гірко й образливо, що там загарбники. В найгіршому сні не міг цього уявити.

Запитую Сергія про доньку й сина.

– Іван встиг виїхати на Захід. А Тіна залишилася в Харкові. В облозі, – із сумом говорить Сергій. – Зв'язок є, але багато не говоримо. Розмови перехоплюють. Не хочу їй нашкодити.

Зараз ви читаєте новину «Окуповані спогади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути