понеділок, 03 грудня 2018 00:09

Волонтери організували центр для дітей-переселенців з інвалідністю
7

Заняття зі спеціалістами безкоштовні, гроші дають меценати та благодійні організації
Фото: Надано Вікторією Василевською
Волонтери опікуються 87 родинами переселенців
Щомісяця треба 80 тисяч на діяльність центру
Батьки активно спілкуються у Вайбері, підтримують та допомагають один одному
Безкоштовні заняття відвідують 124 дитини до 18 років, 90 з яких – діти з інвалідністю

У Києві волонтери створили Центр соціально-психологічної реабілітації 9/11. Там діти безкоштовно чотири рази на тиждень проходять заняття зі спеціалістами. Окремо працює клуб для спілкування батьків. Про це Gazeta.ua розповідає Вікторія Василевська з Луганська, керівник центру.

"Після переїзду одразу серйозно захворіли троє дітей. Збережень не було. Єдиний вихід бачила у тому, щоб звернутись до благодійних фондів за допомогою. Важко було зробити перший дзвінок, ніколи нічого раніше не просила, - згадує Вікторія, - Відгукнулись з благодійного фонду "Свої". На наступний день привезли медикаменти та розповіли про волонтерський центр допомоги переселенців на Фролівській. Згодом пішла туди волонтером".

Спочатку Вікторія була оператором "гарячої лінії", де консультували таких же переселенців. Пізніше стала куратором переселенців та волонтерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для дітей з проблемами слуху та зору створили онлайн-школу англійської мови

"Проводили моніторінг потреб родин переселенців. Звичайно, найгостріше було та залишається квартирне питання. Та для родин, де є діти з інвалідністю, дуже складно проходила соціалізація у новій громаді. Відреагували на запит та створили проект для таких родин - Центр соціально-психологічної реабілітації 9/11, - розповідає Вікторія, - У київському інституті планування родини орендували чотири кімнати для центру. Там проходять групові та індивідуальні заняття з дітьми".

Автор: Надано Вікторією Василевською
  Безкоштовні заняття відвідують 124 дитини до 18 років, 90 з яких – діти з інвалідністю
Безкоштовні заняття відвідують 124 дитини до 18 років, 90 з яких – діти з інвалідністю

Центр опікується 87 родинами переселенців. Безкоштовні заняття відвідують 124 дитини до 18 років, 90 з яких – діти з інвалідністю. Зустрічаються чотири рази на тиждень: у вівторок, середу, четверг та п'ятницю. По суботах проходять дитячі клуби, де влаштовують різні наукові досліди, творчі заняття. По неділях збирають батьків.

"Щомісяця проводимо 120 спеціалізованих занять з дітьми. Окремо організовуємо батьківський клуб. Там проводимо різні майстер-класи, зустрічі з психологами та юристами, - розповідає Вікторія, - Дуже активна спільнота батьків у Вайбері. Там батьки діляться проблемами, підтримують та допомагають. Наприклад, можуть посидіти з іншими дітьми, віддати речі, з яких виросли діти".

У штаті центру соціально-психологічної реабілітації 9/11 сім спеціалістів: два психологи, два логопеда-дефектолога, спеціаліст з нейрокорекції, музичний терапевт та ігротерапевт. Щомісяця потрібно 80 тисяч гривень на зарплату, оренду та комунальні платежі. Ці гроші надають меценати та благодійні організації.

Автор: Надано Вікторією Василевською
  Для батьків проводять окремі зустрічі для спілкування, відпочинку та розвитку
Для батьків проводять окремі зустрічі для спілкування, відпочинку та розвитку

"Нас підтримують ведучі радіо Оксана Сотник та Сергій Кузін. Влітку щочетверга вони організовували благодійні виступи різних відомих артистів. Зібрані кошти йшли на наш центр, - ділиться Вікторія, - До серпня наступного року гроші є. Зараз хочемо ще створити сенсорну темну кімнату. Також батьки просять відкрити ресурсний клас для дітей, які збираються у школу".

У Центрі волонтери організовують різні благодійні акції. До навчально року зібрали у школу 41 дитину. Зараз закінчили збір книжок та планують відкрити доступну бібліотеку для усіх охочих.

"Є хлопчик з аутизмом. На минулому тижні він вперше назвав маму мамою. Для родини це велике досягнення, - ділиться Вікторія, - Показник ефективності для мене – підтримка батьків. Вони здружились та дуже сильно допомагають один одному. Наприклад, дівчинка Марійка лежала у лікарні та до неї кожного дня хтось приходив провідувати".

Автор: Надано Вікторією Василевською
  Заняття зі спеціалістами безкоштовні, гроші дають меценати та благодійні організації
Заняття зі спеціалістами безкоштовні, гроші дають меценати та благодійні організації

Зараз учасники центру готуються до акції "Дід ведмідь". Діти роблять подарунки для стареньких з чернігівської психіатричної лікарні. У грудні планують поїхати у Чернігів та вручити зроблені подарунки особисто. У минулому році було так привітали 30 стареньких.

У 2014 році Вікторія Василевська переїхала до Києва з Луганська. Має трьох дітей: 18, 13 та 5 років. Займається трихологією – лікуванням волосся та шкіри голови. Чоловік спортсмен та тренер по бодібілдингу. Коли стало питання переїзду через бойові дії, йому одразу запропонували роботу в столиці.


23-річна Анна Чернікова з Жданівки Донецької області розповідає, що активна соціальна робота допомагає пережити депресію та адаптуватись на новому місці. А також у громадській організації можна навчитись вести бухгалтерію, соціальні сторінки та знайти нову домівку.

Зараз ви читаєте новину «Волонтери організували центр для дітей-переселенців з інвалідністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути