четвер, 10 травня 2018 14:38

Тука вразив реальною кількістю переселенців

Тука вразив реальною кількістю переселенців
В Україні живе до 1 млн переселенців, вважає заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука Фото: ar.volyn.ua

В Україні живе від 800 тис. до 1 млн переселенців. Водночас дані Міністерства соціальної політики – понад 1,5 млн чоловік - роздуті. Це стало джерелом бюджетних зловживань.

Про це каже заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука в інтерв'ю LB.ua.

"Одна справа – це зареєстровані переселенці. Ці дані є. Інша – реальні цифри, - каже Георгій Тука. - Офіційним реєстром займається Міністерство соціальної політики. А не наше. Переконаний, що є істотна, дуже істотна, наголошую, а не статистична похибка. Різниця між офіційно зареєстрованими ВПО і реальними. Зокрема, наприклад, на Донеччині зареєстровані 720 тисяч ВПО. Хто-небудь бачив, щоб на Донеччині з'явилася нова Одеса або Кривий Ріг? Це фікція! І я виступаю категорично проти такої фікції. Це спотворені дані. А значить і збочені витрати з бюджету".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінки-переселенки живуть переважно на адресну допомогу

"Медична субвенція розподіляється за кількістю членів громади. В результаті виходить дуже цікава картина, коли на ту ж Донеччину надходить субвенція з бюджету в розрахунку на кожну людину значно більшому обсязі, ніж навіть у Києві. Коли при цьому в самій столиці ніхто реально не знає не тільки кількість ВПО, але і тих, хто приїхав сюди просто на заробітки. Це сотні і сотні тисяч, як мінімум. Але субвенція на них не надходить сюди. Це несправедливо".

Найпростіший спосіб боротися з проблемою - це розділити отримання пенсій з вимогою реєстрації, як ВПО, вважає Георгій Тука.

"На жаль, люди, які проживають на окупованих територіях, змушені реєструватися як ВПО для отримання пенсії. Це єдиний шлях для них. Наголошую, тут відіграє роль не реальний факт перебування на окупованій території, а лише факт реєстрації. Тим самим ми породили таке явище, як "пенсійний туризм". Це наслідок нерозумної державної політики".

Півтора року як у Львові працює театр, що поєднує переселенців та місцевих. Учасники сплачують благодійні внески, які витрачають на оренду приміщення та реквізит. Придбати декорації та костюми допомагають меценати та підприємці.

Зараз ви читаєте новину «Тука вразив реальною кількістю переселенців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути