субота, 10 березня 2018 00:16

Травмує дітей не тільки війна, а й батьки – психолог

Найголовніша потреба у дитини – почуття безпеки та захищеності. Коли батьки постійно залякують, прогнозують найгірші сценарії, створюють напружену атмосферу, вони травмують дитячу психіку. Та мова не йде про ситуації, коли стріляють та є реальна загроза безпеці.

Про це Gazeta.ua розповідає Олена Семенюк, психолог Програми екстреної допомоги дітям, які постраждали від насильства. Організація надає психологічну допомогу родинам, які опинились у складних життєвих умовах у Києві та консультує по телефону по усій Україні.

Автор: Група екстреного реагування
  Близько 580 тисяч дітей постраждали від війни на сході України
Близько 580 тисяч дітей постраждали від війни на сході України

"Не військові дії привели людей до психологічних проблем, а відношення до неї, – зазначає Олена, – Усі переселенці з дітьми, які переїхали до Києва, стають на облік у соціальні служби як "родини, що потрапили у складні життєві обставини". Люди, які до війни у себе вдома працювали, тягнулись до чогось, на новому місці вже інтегрувались. Вони знайшли роботу, влаштували дітей у садочки та школи, живуть нормальним життям. Не так нас травмує війна, як лінь, невіра, занижена самооцінка, – ці речі руйнують людину зсередини. Війна – це зовнішній фактор. Якщо у людини усередині є стрижень, вона зможе усе подолати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хлопчика з Донбасу однокласники довели до інсульту

За даними ЮНІСЕФ станом на 2017 рік, від конфлікту на сході України постраждало близько 580 тисяч дітей. Це діти, які мешкають у зоні АТО та діти з родин переселенців.

Автор: krymsos.com
  Завдяки арт-терапії психолог допомагає дітям
Завдяки арт-терапії психолог допомагає дітям

"Зверталась переселенці з трьома дітьми. Район у Донецьку, де мешкала родина, потрапив під обстріл. У дітей з'явились неврологічні проблеми з тіком, енурезом, – розповідає психолог, – Завдяки арт-терапії змогли вирішити ці проблеми. Малювали "зло" та потім разом думали, як перетворити малюнок на "добро". Таким чином дитина вчиться шукати шляхи виходу з ситуації, коли сумно та страшно".

У минулому році були внесені зміни до Закону України про охорону дитинства, де дали визначення дітей, які постраждали внаслідок збройних конфліктів і сказано, що необхідно розробити постанову про надання статусу цим дітям. Проте тільки 8 дітей отримали офіційно статус дітей війни.

Найвищий рівень нетерпимості до внутрішньо переміщених осіб зафіксований в Харківській області.

Зараз ви читаєте новину «Травмує дітей не тільки війна, а й батьки – психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути