четвер, 01 лютого 2018 09:00

Переселенка розповіла, як знайшла спосіб виїхати до Словенії

Переселенка розповіла, як знайшла спосіб виїхати до Словенії
32-річна Олена Плехова з чоловіком Олексієм і двома синами – 4-річним Іллею і 7-річним Андрієм до Словенії. Фото: dnews.dn.ua

Найлегший спосіб отримати роботу за кордоном для українських вчених - це постдок позиції - тимчасові ставки в зарубіжних вузах і науково-дослідних установах. Їх займають молоді науковці зі ступенем кандидата наук. Після захисту зазвичай має пройти не більше 5 років.

Для цього відсилають листи професорам закордонних вузів. Про це розповідає 32-річна Олена Плехова. Із чоловіком Олексієм і двома синами – 4-річним Іллею і 7-річним Андрієм із початком воєнних подій на Донбасі, переїхали жити з Макіївки до Словенії, повідомляє dnews.dn.

"Ще до початку війни чоловік активно шукав постдок. Мріяли хоча б трохи пожити за кордоном. Знайомі підказали програму обміну, яка пропонувала гроші для постдока. Вибір вузів був невеликий, і одним з них у списку значився університет у Новій Гориці в Словенії. Результати відбору обіцяли в травні 2014 року. У червні 2014 ми були змушені поїхали в тривалу відпустку в Полтавську область. Жили в старому будинку без зручностей, навіть без води. Готували на електроплитці і багатті. А з початком холодів чоловік, у якого хотіли орендувати житло, безплатно пустив пожити в будинок, що залишився після його батьків".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шукали квартиру з трьома собаками у машині – переселенці з Донецька

За словами Олени Плехової, коли чоловік отримав підтвердження про отримання роботи в Словенії, вона з дітьми повернулася у Макіївку. Через три місяці виїхали у Київ та почали робити візу.

"Грошей у нас не було, і отримати навіть туристичну візу було проблематично. При подачі документів на візу я доклала ще й довідку переселенця і, звичайно ж, отримала відмову у візі. Через тиждень після відмови я повторно подала документи. Професор мого чоловіка, знаючи про ситуацію, зробила нам з дітьми виклик. Цікаво, що з посольства дзвонили їй особисто і попереджали про небезпеку "біженців". Але це ні крапельки не похитнуло її впевненості", – розповіла Олена.

Після переїзду Олена подала документи для вступу до аспірантури в університеті Нової Гориці.

"Уже із Словенії ми родиною вилетіли у турецьку столицю, де чоловік також отримав тимчасову роботу. Через чотири місяці сама повернулася в Словенію, бо пройшла за конкурсом до аспірантури. Чоловік залишився з дітьми в Анкарі: вони ходили в садок і вже почали говорити турецькою мовою. Забрати дітей з собою не могла. За законом, возз'єднання з сім'єю можливе тільки через рік після перебування в Словенії. Але університет мені видав папір про те, що я дуже цінний кадр і мені дозволили забрати сім'ю передчасно".

Старший син жінки Андрій зараз навчається у другому класі, займається карате і ходить в музичну школу по класу гітари. Молодший Ілля відвідує садок.

"Діти вільно говорять словенською мовою, і я точно знаю, що у дітей немає жодної мовної проблеми. Ні зі словенською, ні з турецькою, а тим більше з українською та російською. Словенія дуже маленька країна, всього-то 2 мільйони жителів. Донецька область і то більша. І при цьому в Словенії вісім діалектів мови. Деякі регіони насилу розуміють одне одного, але при цьому немає мовної проблеми", - каже Олена Плехова.

У селі Рахни Гайсинського району на Вінниччині переселенка з Донецька Вероніка Носкова допомогла врятувати 4-річного хлопчика, який проломився під лід. 13-річний Артем Шевчук витягнув з крижаної води свого брата 4-річного Максима. Хлопчик упав у річку, коли з братом катався на санчатах і з'їжджав з гірки.

Зараз ви читаєте новину «Переселенка розповіла, як знайшла спосіб виїхати до Словенії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути