вівторок, 07 листопада 2017 14:47

Переселенці відмовляються переїжджати з аварійного гуртожитку

Переселенці відмовляються переїжджати з  аварійного гуртожитку
Переселенці утепляють аварійний гуртожиток та готуються до зими Фото: telegra.ph

В Одесі переселенці з Донбасу живуть в аварійному будинку в центрі міста. У будівлі на вулиці Успенській є електрика і вода, але деякі вікна залишаються без скла. Переїжджати у приміщення в селах, які пропонує влада, люди відмовляються.

Переселенці утеплюють приміщення до холодів. Багатодітна мати Наталя Павленко живе в гуртожитку рік. Минулу зиму утеплювали двері ковдрою та грілися електрообігрівачем, повідомляє dnews.

"В цьому році поставили 5-літрову пластикова ємність – частина опалювальної системи, розширювальний бочок. Це система – два тени, по півтора і два кіловати - якою займався чоловік. Там є така спеціальна штука, яка ганяє воду туди і назад. Ми тільки на свою квартиру зробили, тому що у мене четверо дітей. На це пішло близько двох тисяч гривень", – каже Наталя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки дітей не можуть влаштувати у дитсадок

Сім'я переселенки з Донбасу Анни Скогарьової встановила електричний котел.

"На установку пішло близько 10 тисяч гривень, сам котел і труби. А платити ще не платимо. Лічильник стоїть, але у нас РЕЗ платіжки не приймає", – розповідає Анна.

Мешканці аварійного будинку на вулиці Успенська зібрали на електрику 68 тис. грн. Ці гроші у людей не беруть, бо таким чином обленерго легітимізує знаходження переселенців у будівлі колишнього гуртожитку. До того часу їх вважають загарбниками.

За словами представника громадської організації "Донбас-Одеса – Нове життя" Юлії П'ятаченко, переселенці дуже сподіваються, що обленерго піде їм назустріч і укладе з людьми договір на оплату рахунків за спожиту електроенергію.

"Ми вже одного разу переводили гроші – 68 тисяч гривень ми оплачували, але обленерго повернуло нам цю суму, тому що у нас не укладено договір. Вони обіцяли, що укладуть з нами договір-поручительство на оплату, але сказали, що поки немає можливості", – говорить Юлії П'ятаченко.

За словами голови Одеської обласної ради Анатолія Урбанського, зараз переселенці фактично незаконно отримують електроенергію.

"На комунальне підприємство, на балансі якого знаходиться дана споруда, ми періодично виділяємо кошти з обласного бюджету. Я думаю, що рано чи пізно цьому теж прийде кінець. На жаль, деякі з тимчасових переселенців вважають, що вони можуть перебувати незаконно, але головне – в центрі Одеси, у незаконній будівлі", – каже Анатолій Урбанський.

Переселенцям запропонували переїхати в село Степове в Роздільнянському районі Одеської області. Люди відмовляються. Місцевий гуртожиток буде готовим не скоро, зараз в ньому закінчують прорахунок вартості всіх робіт.

У селищі Новгород Кіровоградської області пустує гуртожиток для переселенців. Будівлю реконструювали за кошти Євросоюзу, обласного та місцевого бюджетів. Витратили понад 27 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Переселенці відмовляються переїжджати з аварійного гуртожитку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути