понеділок, 12 листопада 2018 00:15

На домашній сонячній станції заробляють 50 тисяч гривень в рік
7

Сонячна електростанція на 10 кіловат займає 60 квадратних метрів
Фото: Надано Олександром Андрусенко
За 1 кіловат проданої сонячної енергії Олександр отримує 19 євроцентів
Вартість станції на 10 кіловат - 7-10 тисяч доларів
Потрібно встановити двонапрямний лічильник, що потрібний аби фіксувати витрати енергії на власне господарство та скільки передаєте державі.
За рік моя виробляє близько 12 тисяч кіловатів, що вистачить на 2000 будинків на годину, якщо споживання кожного буде 6 кВт

На даху будинку можна встановити сонячні панелі та заробляти близько 50 тисяч гривень на рік. Електроенергію зобов'язана купувати держава. Це називають "зеленим тарифом". За останні 10 років вартість "сонячних" панелей впала у 10 разів, на 10 кВт станцію потрібно десь 7-10 тисяч доларів. Про це Gazeta.ua розповідає Олександр Андрусенко з Сімферополя. Після переїзду до Полтави він створив сонячну станцію на даху будинку.

"У 2015 році спростили процедуру продажу енергії за "зеленим" тарифом. Захотів побудувати свою сонячну електростанцію на даху, - розповідає Олександр, - Для старту потрібно було близько 10 тисяч доларів. Грошей не вистачало. Довелось продати машину".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенці розповіли, що потрібно для вивезення речей з Донецька

На початку потрібно дізнатись потужність електромережі на будинок у кіловатах. Це прописано у кожному договорі з обленерго. Різницю між наявною цифрою та потужністю майбутньої сонячної електростанції треба збільшити в обленерго. Кожний додатковий кіловат коштує десь від 1 200 гривень. Ці гроші мають витратити на вдосконалення мережі, оформлення документів, тощо.

Автор: Надано Олександром Андрусенко
  Вартість станції на 10 кіловат - 7-10 тисяч доларів
Вартість станції на 10 кіловат - 7-10 тисяч доларів

"Сонячна станція – довгострокова інвестиція. Має окупитись за 5-7 років,все залежить від потужності станції та власного споживання - розповідає Олександр, - Зараз дуже просто організована процедура оформлення. Спочатку встановлюєте сонячні панелі, обладнання та спеціальний двонапрямний лічильник, що потрібний аби фіксувати витрати енергії на власне господарство та скільки передаєте державі. Потім пишете заяву в обленерго на підключення до зеленого тарифу. Після розгляду заяви мають приїхати спеціалісти й офіційно увімкнути станцію".

Зелений тариф прив'язаний до курсу євро. За 1 кіловат проданої сонячної енергії Олександр отримує 19 євроцентів. Люди, які пізніше приєдналися отримують вже 18 євроцентів. Кожного місяця може бути різні показники. Весною,влітку та восени більше енергії , а отже й суми більші.

"Це для мене не основний заробіток. Покриваю власне споживання, а залишки вже продаю. У березні отримав 4000 грн, а у серпні – 11 000. За рік може бути від 35 до 50 тисяч гривень, в залежності від потужності станції, - розповідає Олександр, - Взимку енергію витрачаю на опалення будинку. Якщо не вистачає решту доплачую. Економія велика. Деякі встановлюють сонячні панелі на дахах дач та живуть у місті. Споживання там мізерне тобто на продаж іде більше".

Автор: Надано Олександром Андрусенко
  За рік моя виробляє близько 12 тисяч кіловатів, що вистачить на 2000 будинків на годину, якщо споживання кожного буде 6 кВт
За рік моя виробляє близько 12 тисяч кіловатів, що вистачить на 2000 будинків на годину, якщо споживання кожного буде 6 кВт

Станція Олександра займає 60 квадратних метрів. Гарантія на працездатність сонячних панелей –10-25 років. Усе залежить від вартості обладнання та виробника.

"За рік моя станція виробляє близько 12 тисяч кіловатів. Цього достатньо, щоб забезпечити понад 2000 будинків на годину, якщо споживання кожного буде 6 кВт, - зазначає Олександр, - Зараз в Україні зареєстровано більше 6000 домашніх сонячних електростанцій. Потужність цих станцій можна порівняти з роботою одного блоку теплової електростанції. І це екологічна енергія, що не забруднює довкілля".

Олександр планує розширити свою сонячну станцію встановивши додатково ще сонячних панелей над будинком. Зараз увесь дохід інвестує в майбутній проект.

"Консультую щодо створення сонячних станцій, створив свій канал на Ютубі., - розповідає Олександр, - Допоміг сусіду встановити у себе сонячну станцію. Взагалі, люди у Полтаві не розуміють вигоди, не хочуть вкладатись у це. А для деяких взагалі було відкриття, що можна ще й продавати державі та заробляти гроші".

Автор: Надано Олександром Андрусенко
  За рік можна отримати близько 50 тисяч гривень на рік за продаж сонячної енергії
За рік можна отримати близько 50 тисяч гривень на рік за продаж сонячної енергії

Олександр Андрусенко за освітою радіомеханік. У Сімферополі мав невелику фірму по ремонту комп'ютерів. У 2004 році почав цікавитись альтернативною енергетикою. На дохід від бізнесу сам купував деталі та монтував сонячну станцію. Після анексії Криму, переїхав до Полтави. Там була найменша вартість житла. Родичів та знайомих не було.

Щоб фотографувати спортивні ігри та змагання потрібно мати спеціальний об'єктив та професійний фотоапарат. Та найголовніше - знати правила гри та любити спорт. Тоді можна спрогнозувати поведінку гравців та зловити вдалий кадр

Зараз ви читаєте новину «На домашній сонячній станції заробляють 50 тисяч гривень в рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути