субота, 03 листопада 2018 00:07

Експерти розповіли про 4 проблеми переселенців на п'ятому році війни

Експерти розповіли про  4 проблеми переселенців на п'ятому році війни
У різних регіонах України живе понад 1,5 млн. переселенців Фото:zn.ua

Більш ніж півтора мільйони переселенців живе у різних регіонах України, за даними Мінсоцполітики станом на серпень цього року.

Із якими проблемами стикаються переселенці на 5 році війни, йдеться в статті Радіо Свобода.

Свобода пересування

Із жовтня минулого року до вересня 2018-го понад 13 мільйонів людей перетнула лінію розмежування у Донецькій та Луганській областях, розповідає координатор проекту Норвезької ради біженців Левон Азізян.

Проблемою є дозвільна система на основі перепусток, які треба щороку оформлювати заново. Фактично потрапити на непідконтрольну територію або покинути її складніше, ніж перетнути офіційний державний кордон України.

"Свого часу був ухвалений урядовий план дій з прав людини до 2020 року, і було передбачено, що до другого кварталу 2016-го дозвільна система має бути скасована. Але це не виконано і досі. У 2017-му внесли зміни до тимчасового порядку (перетину лінії розмежування – ред.), і перепустки принаймні мали стати безстроковими. Ці положення ухвалили, але вони не реалізовуються, на жаль".

Також серед пов'язаних зі свободою пересування труднощів Левон Азізян називає заборону перетинати лінію розмежування на громадському транспорті, а також перелік дозволених товарів, які можна перевозити. Зокрема, за його словами, неврегульованим залишається перевезення готівки.

Пенсії

Близько 700 тисяч пенсіонерів із Луганської та Донецької областей сьогодні не можуть отримувати свою пенсію, каже радниця з питань внутрішньо переміщених осіб у Києві та Київській області Олександра Магурова.

"Вони не можуть виїхати із неконтрольованої території з різних причин: вони можуть бути маломобільними, можуть бути хворими, можуть мати хворих родичів, за якими потрібно доглядати", – пояснює вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від страхування до пошиття тентів на вантажівки: бізнес-історія колишніх переселенців

Окрім того, за словами Магурової, виплат як переселенці позбуваються пенсіонери, що мають житло і оформлюють реєстрацію на підконтрольній території, або тимчасово виїжджають за кордон.

У Верховній Раді сьогодні є зареєстрований законопроект 6692, присвячений цим питанням. Зараз його повернули на доопрацювання.

"Всі громадяни України зможуть отримувати пенсію на території України без довідки ВПО. Всі пенсійні справи мають бути в електронному вигляді, бо насправді зараз багато проблем саме із паперовими справами: вони десь губляться, вони довго їдуть. Всі громадяни України зможуть отримувати свої пенсії у будь-якій точці Землі".

Житло

Зараз зареєстровані кілька законопроектів щодо надання житла людям, чиї домівки постраждали від конфлікту. Але для їхнього ухвалення бракує політичної волі, зазначає Олег Мартиненко з Української Гельсінської спілки з прав людини.

У Верховній Раді, тим часом, називають й інші причини зволікання.

Зокрема, за словами депутата від "Блоку Петра Порошенка" Мустафи Найєма, проблемою є інвентаризація цього житла і доведення права власності на житло на окупованій території.

"Ще одне питання: яке житло видавати? Бо є багато регіонів, де є багато покинутого житла, і яке можна реконструювати і видавати переселенцям. Особливо у Західній Україні. Я це точно знаю, бо я спілкувався з МінТОТ. Такі ініціативи є, і вони мають право на життя, просто поки що немає можливості створити таку системну програму для всіх переселенців. Я думаю, ми до цього ще прийдемо", – вважає депутат.

Депутат від "Опоблоку" Наталія Королевська, тим часом, вказує на те, що в Україні пільгова черга на соціальне житло розписана на багато років уперед.

"Найкраще, що можна отримати – це право пріоритетності у пільговій черзі, тобто на двадцять років, у найкращому разі, ви станете у чергу. Це виходячи з того обсягу фінансування, яке ми сьогодні маємо", – каже вона.

Вибори

Сьогодні переселенці можуть обирати президента та половину Верховної Ради, але не можуть голосувати за мажоритарників та обирати місцеву владу, зауважує координатор проектів Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) Надія Пашкова.

"Треба прийти у Державний реєстр виборців, написати заяву і просто показати паспорт. Навіть не потрібна довідка ВПО. 5 вересня цього року ЦВК спростила цю процедуру. Якщо буде два тури, то цю процедуру треба буде проходити двічі", – каже Надія Пашкова. .

Водночас, за даними дослідження, проведеного IFES у лютому цього року серед більш ніж 2 тисяч переселенців, 48% опитаних вважають важливим голосувати саме на місцевих виборах.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли про 4 проблеми переселенців на п'ятому році війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути