понеділок, 10 грудня 2018 00:15

Активісти розповіли про зміни в програмі доступного житла для переселенців

Активісти розповіли про зміни в програмі доступного житла для переселенців
У Києві житло має коштувати до 22 600 гривень за квадратний метр

Вже понад дев'ять тисяч осіб по всій країні подали заяви на участь в програмі "Доступне житло", що реалізується Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву. Серед них понад 70% - переселенці. Про зміни в програмі розповіли в громадській організації "Донбас-SOS", пишуть на ресурсі Полілог.
На реалізацію Програми до кінця 2018 року виділено 100 млн гривень. Така ж сума запланована на 2019 рік, попри те, що бюджетний запит становить близько 1 млрд грн.

Суми, виділеної до кінця 2018 року, вистачить приблизно на 300 сімей. Гроші були розподілені по регіонах пропорційно кількості запитів, і вже підписуються договори. Це свідчить про те, що програма працює, але як завжди головною проблемою залишається фінансування.

"Для порівняння, тільки по Київській області подано понад 4 тис. заяв на участь в програмі, а по всій території України ця кількість перевищує 9 тис. При цьому понад 70% із загальної кількості тих, що подали заяви - це сім'ї переселенців, - йдеться в повідомленні активістів, - Зараз учасники програми самостійно вибирають на ринку об'єкт, в який будуть інвестовані гроші після укладення договору та банк".

Будинки для програми повинні відповідати певним вимогам. Наприклад, забудовник повинен мати всі дозвільні документи, об'єкт повинен бути зданий в експлуатацію не більше ніж через 12 місяців. Можуть бути обрані як об'єкти, що знаходяться на етапі будівництва і ще не здані в експлуатацію, так і ті об'єкти, що вже введені в експлуатацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як купити квартиру: досвід переселенця з Горлівки

Важливо враховувати, що встановлено граничну вартість 1 кв. м. об'єкта. Для Києва така вартість встановлена ​​на рівні до 22 600 гривень за 1 кв. м. Якщо сума буде більшою, різницю мають сплатити одержувачі програми.

"Взяти участь у програмі можуть ті, у кого немає у власності житла мінімум три роки до моменту звернення. Виняток становить житло, що знаходиться в населених пунктах, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, або в населених пунктах на лінії зіткнення на Донбасі, - зазначають активісти, - Також до уваги береться зруйноване житло і житло, яке непридатне для проживання у зв'язку з проведенням антитерористичної операції".

До внесення зміни умовою для участі в програмі була відсутність житла на момент подачі документів. Також з'явилася умова не відчужувати придбане за програмою майно протягом трьох років. Якщо це станеться, потрібно буде повернути гроші.

"Знижено верхній рівень доходу учасників програми: дохід сім'ї не повинен перевищувати трикратного розміру середньомісячної зарплати по регіону на одного члена сім'ї на місяць, - зазначають громадські активісти, - Розподіл бюджетних грошей буде здійснюватися пропорційно до кількості населення в регіоні. Раніше розподіл здійснювалося в залежності від кількості осіб, які стоять в черзі".

Подати заяву на участь у програмі можна в електронному вигляді, що значно спрощує процедуру. Самі документи потрібно подавати особисто в відділення Фонду, коли підійде черга.

Податкова може повернути переселенцям приблизно 18% від витраченого на оренду житла. Для цього потрібно до 31 грудня принести документи, що підтверджують суму витрат.

Зараз ви читаєте новину «Активісти розповіли про зміни в програмі доступного житла для переселенців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути