пʼятниця, 14 червня 2013 11:40
Сергій Соболєв
Сергій Соболєв
Народний депутат від ВО "Батьківщина"

Об'єднання "Батьківщини" - складний, але необхідний процес

Сьогодні, 14 червня, відбудеться урочистий об'єднавчий з'їзд ОО "Батьківщина", до складу якої має увійти низка партій. Проте об'єднатися з партією "Батьківщина" виявили готовність тільки три з семи партій, які дали таку обіцянку напередодні парламентських виборів 2012 року. "Громадянська позиція", "За Україну!" і Європейська партія не будуть брати участь у суботньому з'їзді, а Народний рух України вибрав для злиття іншу політичну силу.

Все виглядає наступним чином, що до 2015 року всі ті сили, які об'єднуються в партію "Батьківщина", повинні будуть стати єдиною та нероздільною командою.

Хотілося б, аби дії до виборів і після виборів адекватно співпадали. Якщо закон визначає, що ніяких блоків, то ми повинні на це реагувати дуже швидко, бо вибори президента вже не за горами. До них залишилось менше двох років. Пройде літо — залишиться півтора роки, у вересні вже фактично буде старт виборчої кампанії.

Щодо з'їзду, то все відбуватиметься згідно із законом. Спочатку об'єднавчий з'їзд, а потім кожна партія на своєму окремому з'їзді, буде ухвалювати рішення.

Не треба забувати, що об'єднання - це тривалий процес. Кожна партія має десятки юридичних осіб, свою довгу історію. Можна поцікавитися в податковій інспекції, що означає ліквідувати юридичну особу, або просто підприємця.

Тому зараз йде мова про політичне об'єднання, а все інше — поточні моменти, які залежать від факторів, що лежать у сфері українського законодавства. Політична воля — є, а далі вже юридичні моменти.

Якщо брати партію "Реформи і порядок", то у нас перше рішення про порядок об'єднавчого процесу було ухвалене ще у 2007 році, коли ми увійшли до "Блоку Юлії Тимошенко" та підписали публічну угоду. Пізніше у нас були вибори 2010 року, коли 14 наших голів організацій стали депутатами обласних рад. Це була друга угода, яка регулювала наші взаємини.

Далі була створена робоча група по веденню переговорів. Це все є складові, та етапи єдиного процесу. А от долю партії вирішує з'їзд.

Щодо розмов про моє обрання до найвищого керівного органу "Батьківщини", то я з цього приводу не веду ніяких переговорів. Є питання, які будуть оговорюватися в останній день, можливо, їх буде визначено на з'їзді.

Також в ЗМІ поширилася інформація, нібито я повідомив, що одразу після об'єднавчого з'їзду декілька народних депутатів покинуть лави "Батьківщини". Я такого не говорив. Я говорив, що об'єднавчий процес — це завжди концентрація здорових сил в партії. А рішення, які будуть ухвалювати політики — персональне рішення кожної особи. Можливо, буде рішення організації з приводу цього, або рішення Тимошенко, голови партії "Батьківщина". Таке може бути.

Що буде після з'їду — залежить від того, наскільки організованим буде злиття команд. Не варто забувати, що це дуже складний механізм. За кожною партією стоять обласні осередки. Це великий організм: живий і діючий. Важливо, щоб потім розбудовувалася вже одна потужна партія.

Зараз ви читаєте новину «Об'єднання "Батьківщини" - складний, але необхідний процес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути