четвер, 08 червня 2017 07:51

Винайшли принтер, який друкує молоко - фермери насторожені

Винайшли принтер, який друкує молоко - фермери насторожені
Біотехнологи розробили технологію виготовлення молока, для якої не потрібні корови. Фото: 3ders

У Новій Зеландії обговорюють загрози від молока, виготовленого за допомогою 3D-друку.

Офіційні особи країни говорять, що замінникам ніколи не перемогти оригінал, а фермери б'ють на сполох, побоюючись загибелі традиційного тваринництва.

Експорт молока і молочних продуктів становить 25% доходів Нової Зеландії від зовнішньої торгівлі.

Про це повідомляє 3ders.

З розвитком технологій заміни справжнього молока штучним, влади і фермери насторожилися. Особливу тривогу у новозеландців викликає продукт стартапу Perfect Day Foods з Кремнієвої долини, в США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Apple представила iMac Pro з 5K-дисплеєм

Біотехнологи розробили технологію виготовлення молока, для якої не потрібні корови. Використовують спеціальні білки, які друкують на 3D-принтері. Це звичайно не друк молока в прямому сенсі слова: в технології використовується спеціальний штам дріжджів і друковане речовина, що містить коров'ячу ДНК. Це дозволяє дріжджам відтворювати казеїн, що міститься в цьому молоці. Потім білкову речовину змішують з кукурудзяним цукром і іншими інгредієнтами, далі залишають бродити до отримання молочноподібного напою.

Вперше на повному серйозі за участю перших осіб держави відбуваються обговорення загрози витіснення цілої галузі сільського господарства біологічними 3D-технологіями і повної заміни натурального продукту харчування синтетичним. Новозеландські фермери вже заявили, що знайдуть, чим відповісти штучному молоку - в першу чергу це буде покращений виробничий цикл в традиційному молочному тваринництві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Планшет iPad Pro отримав діагональ 10,5 дм

Голова селянської асоціації Нової Зеландії Ендрю Хуггард підтвердив, що синтетичне молоко зможе повноцінно конкурувати. Він зазначив, що це має привести фермерів до того, що вони почнуть переосмислювати своє господарство, роблячи його більш екологічно чистим.Основним аргументом на користь відмови від натурального молока є турбота про навколишнє середовище.

Молочне тваринництво відповідальне за значну частку викидів в атмосферу парникових газів, що ведуть до глобального потепління.

Компанія Prynt створила принтер для друку фотографій з iPhone, який "оживляє" знімки. Особливості Prynt Pocket у тому, що він змушує фото рухатися, як картини в "Гаррі Поттері".

Зараз ви читаєте новину «Винайшли принтер, який друкує молоко - фермери насторожені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути