Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2016 17:54

Вчені зафіксували передбачені Ейнштейном гравітаційні хвилі

Вчені зафіксували передбачені Ейнштейном гравітаційні хвилі

Вчені зафіксували гравітаційні хвилі. Їх передбачив ще Альберт Ейнштейн, але експериментально існування хвиль довели тільки зараз. Про це оголосили на прес-конференції у Вашингтоні.

Джерелом хвиль, які вдалося зафіксувати, стало злиття двох чорних зірок у мільярді світлових років від Землі. Хвилі зафіксовано в обох обсерваторіях, які брали участь у дослідженні.

В обсерваторії вдалося виявити хвилі, що утворилися в результаті зіткнення двох чорних дір близько 1,3 млрд років тому, які оберталися один навколо одного зі швидкістю половину швидкості світла. Кожна з чорних дір 30-кратно перевищує Сонце за масою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені з'ясували, що океани можуть зникнути з планети Земля

Гравітаційні хвилі - це збурення гравітаційного поля, "брижі" тканини простору-часу, що розповсюджується зі швидкістю світла. Вони формуються навколо рухомих надмасивних об'єктів начебто чорних дірок або нейтронних зірок. Хвилі поширюються навколо, як брижі по поверхні, проходячи крізь небесні тіла, трохи викривляючи простір, крізь який проходять.

Існування гравітаційних хвиль передбачав ще Альберт Ейнштейн близько 100 років тому у рівняннях загальної теорії відносності, але до цих пір це явище жодного разу не було підтверджено фактично.

Нагадаємо, в періодичну таблицю Менделєєва додали чотири нові елементи.

Зараз ви читаєте новину «Вчені зафіксували передбачені Ейнштейном гравітаційні хвилі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути