субота, 06 квітня 2019 07:30

Вчені створили новий матеріал

Вчені створили новий матеріал
Вчені створили прозору і надміцний деревину Фото: American Chemical Society

Вченим вдалося створити прозору і надміцний деревину.

Група шведських вчених з Королівського технологічного інституту в Стокгольмі винайшла новий вид матеріалу яку можна використовувати в будівництві споруд з низьким рівнем споживання енергії. Деревина може змінити пластик або скло завдяки своїм властивостям, повідомляє The Guardian.

Прозора деревина не тільки володіє високою щільністю і прозорістю, а й здатна зберігати і виділяти тепло, відзначають дослідники. "Ми створили багатофункціональний матеріал - він може дуже добре передавати світло, а також накопичувати енергію", - зазначила професор КТИ Селін Монтанари.

Фахівці видалили з деревини сполуку лігнін, яка й робить деревину міцною та надає їй характерний колір. Залишки вони просочили акрилом, який відштовхує воду і заповнює пори. Це допомогло зберегти структуру деревини, відновило її міцність і вдосконалили оптичні властивості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарядки для електромобілів стануть обов'язковими на парковках України

На другому етапі вчені змішали акрил з іншим речовиною, званим поліетиленгліколем, який добре проникає в деревину.

"Він володіє дивовижною особливістю: при нагріванні поглинає енергію і плавиться, а при зниженні температури твердне, виділяючи накопичене тепло. Таким чином деревина поступово стає прозорою. Отриманий матеріал, можна застосовувати в різних областях, наприклад, в будівництві для підвищення енергоефективності будівель", повідомляють вчені.

Такий спосіб отримання прозорої деревини є екологічно чистим. Він зменшує потребу в матеріалах на основі нафти і призводить до скорочення викидів в атмосферу вуглекислого газу.

У місті Жовкві на Львівській області почали використовувати тирсу замість газу.Експеримент зі спалювання дров замість газу для виробництва тепла в Жовкві вперше зробили ще в 2013 році. Дрова жителі закуповували в лісозаготівельних підприємств.

Зараз ви читаєте новину «Вчені створили новий матеріал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути