Ексклюзиви
середа, 10 лютого 2016 16:03

Вчені розповіли, чому деякі люди бачать містичні видіння

Вчені розповіли, чому деякі люди бачать містичні видіння

Нейрофізіолог Джордан Графман і його колеги визначили конкретні ділянки і процеси в мозку, які дозволяють пережити містичний досвід. Про відкриття пише науковий журнал Neuropsychologia.

Повідомляється, що зустріч із "вищою реальністю" стає можливою, коли мозок людини відключає певні блокування сприйняття.

Містичний досвід (бачення Бога, інших надприродних сутностей, транси) є суб'єктивним і непередбачуваним. Це серйозно ускладнює його вивчення в лабораторних умовах. Є дві теорії, що описують такі явища з погляду нейрофізіології. Прихильники першої вважають, що в мозку є особливі "точки Бога", активація яких дає містичний досвід. Прихильники другої стверджують, що для відкриття надзвичайних явищ потрібно, навпаки, відключити певні ділянки, що пригнічують і блокують сприйняття.

Науковці отримали підтвердження другої теорії. Вони працювали зі 116 ветеранами американської війни у В'єтнамі, які пережили містичний досвід (на війні вони чули голос Бога і бачили членів своєї сім'ї, що залишилися в США) і травми головного мозку. Цих добровольців порівняли з 32 відносно здоровими ветеранами. Всі учасники дослідження пройшли комп'ютерну томографію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені відкрили сотні нових галактик

Виявилося, що містичний досвід часто виникає після ушкоджень скроневої та лобної часток головного мозку. Найбільш інтенсивні переживання пов'язані з травмами ділянки, що грає ключову роль у гальмуванні і блокуванні відчуттів.

Вчені вважають, що містичний досвід локалізується в лобній ділянці мозку. Вона найрозвиненіша в людини. Саме лобні частки допомагають Homo sapiens осмислювати інформацію про світ. Однак дорсолатеральна префронтальна кора блокує і гальмує все, що виходить за певні рамки.

Нагадаємо, геофізики пророкують Землі неминучу катастрофу.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розповіли, чому деякі люди бачать містичні видіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути