Ексклюзиви
понеділок, 25 січня 2016 14:35

Телескоп "Хаббл" отримав фото незвичайної галактики, що лежить на "боці"

Орбітальна обсерваторія "Хаббл" отримала досить рідкісні для астрономії знімки, на яких можна побачити одну з галактик у сузір'ї Ерідана, що лежить на боці і з центру якої б'ють два "фонтани" радіовипромінювання, породжуваних надмасивною чорною дірою в її центрі. Про це повідомляє сайт космічного телескопа.

Повідомляється, що галактика LO95 0313-192 в сузір'ї Ерідана, віддалена від нас приблизно на мільярд світлових років, являє собою звичайну спіральну галактику з великою центральною частиною і великими "рукавами".

Автор: NASA
  Галактика LO95 0313-192
Галактика LO95 0313-192

Вона примітна двома речами – тим, що вона повернена до нас боком, що дозволяє астрономам стежити за поведінкою надмасивної чорної діри в її центрі, і тим, що ця чорна діра виробляє не тільки видиме випромінювання, перемелюючи і розігріваючи навколишній її "бублик" з уламків зірок і планет, але і велику кількість радіовипромінювання.

Джети з радіовипромінюванням, як астрономи пояснюють, є вкрай рідкісним феноменом для спіральних галактик – сьогодні вченим відомі лише чотири подібних об'єкти, першим з яких стала LO95 0313-192, чиї "фонтани" радіовипромінювання були відкриті "Хабблом" у 2003 році.

Вивчення подібних "зоряних мегаполісів", як сподіваються вчені, допоможе зрозуміти, чому чорні діри в інших галактиках подібного типу майже не виробляють радіовипромінювання, а також розкрити секрети того, як формуються і живуть надмасивні чорні діри.

Нагадаємо, NASA показало вражаючі фотографії сяючих зірок.

Зараз ви читаєте новину «Телескоп "Хаббл" отримав фото незвичайної галактики, що лежить на "боці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути