Ексклюзиви
четвер, 09 квітня 2020 09:33

Записали звук на папері

Записали звук на папері
Такий вигляд мав фоноавтограф. Фото: stereo.ru

9 квітня 1860 року французький винахідник Едуар-Леон Скотт де Мартінвіль створив перший запис звуку, який досі зберігається в архіві Парижа. Він має вигляд візуалізованих коливань звуку, нанесених на папір.

Леон Скотт довгі роки захоплювався винаходом фотоапарата, чий принцип імітував людське око. Щоб створити власний пристрій, Леон Скотт вивчив будову людського вуха і відтворив його за тим же принципом. І хоча спершу про відтворення звуку винахідник не думав, йому вдалося створити фоноавтограф.

Пристрій складався з акустичного конуса і вібруючої мембрани, з'єднаної з голкою. Голка стикалася з поверхнею скляного циліндра, який обертали вручну. Циліндр покривали закопченим папером. Звукові коливання проходили через конус, змушували мембрану вібрувати. Та своєю чергою передавала коливання голці, яка прокреслювала на кіптяві позначки. Пристрій давав можливість візуалізувати звукові коливання, проте не пропонував способу їх відтворення. Надалі конструкцію фоноавтографа взяли за основу для створення фонографа і грамофона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежники змогли рятувати ще більше людей

Записи Мартінвіля відтворили тільки 2008 року за допомогою комп'ютера. Також з'ясували, що Леон Скотт записував звук на різних швидкостях.

Грецький селянин Йоргос Кентротас, скопуючи своє поле на острові Мілос, 8 квітня 1820-го знайшов 2-метрову скульптуру жінки з білого мармуру - статую давньоримської богині Венери. Її назвали найзнаменитішою жіночою скульптурою, створеною людством, та античним ідеалом краси.

Зараз ви читаєте новину «Записали звук на папері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути