четвер, 19 квітня 2018 07:22

SpaceX запустила в космос телескоп для пошуку екзопланет

SpaceX запустила в космос телескоп для пошуку екзопланет
Ракета SpaceX успішно стартувала з телескопом NASA на борту Фото: spacex.

Американська компанія SpaceX запустила ракету-носій Falcon 9, яка повинна вивести на орбіту апарат NASA для пошуку потенційно придатних для життя планет.

Ракета стартувала з космодрому на мисі Канаверал у Флориді. Через 3 хв після старту відбулося штатне відокремлення першого ступеня, пізніше вона успішно села на баржу в Атлантиці. Апарат вийшов на задану орбіту приблизно через годину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ілон Маск зібрався модернізувати ракету за допомогою повітряної кулі

Спочатку запуск повинен був відбутися 17 квітня, але його перенесли, щоб провести додатковий аналіз системи управління рухом та навігацією.

У завдання апарату TESS входить дослідження 200 тис. зірок з метою пошуку біля них планет, в тому числі, земного типу. Рухаючись по високоеліптичній орбіті, він буде "сканувати" космос близько двох років, передаючи інформацію раз в 13 днів під час максимального наближення до Землі.

Прилад фіксуватиме періодичні затемнення перед зірками, які свідчить про проходження перед ними інших об'єктів. У NASA зазначають, що площа покриття телескопа у TESS в 35 разів більше, ніж у "Кеплера".

Зараз ученим відомо про 11 планет земного типу, розташованих на відстані не більше 50 світлових років від Землі. Найближчою планетою, придатної для життя, вважається планета Росс 128 b в сузір'ї Діви. Вона знаходиться в 11 світлових роках від Сонця.

Зараз ви читаєте новину «SpaceX запустила в космос телескоп для пошуку екзопланет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути