середа, 14 березня 2018 09:15

Сонячна енергетика в Україні продовжує демонструвати рекордні темпи зростання

Наприкінці січня в м. Берислав (Херсонська область) розпочали промислову експлуатацію сонячної електростанції "Таванська-2". На станції встановили понад 30 тис. сонячних батарей типу Q.POWER G5-270 Wp, чия номінальна потужність становить 270 Вт. Загальна потужність сонячної електростанції - 8,2 МВт. Лінійні мережеві інвертори об'єднані в групи, підключені до комплектних трансформаторних підстанцій типу 0,4/10 кВ. Всі роботи в рамках цього проекту - від відводу земельної ділянки і до підключення електростанції для роботи за зеленим тарифом виконала компанія "Рентехно".

  2018-го введуть в експлуатацію сонячні електростанції сумарною потужністю майже 0,7 - 1 ГВт
2018-го введуть в експлуатацію сонячні електростанції сумарною потужністю майже 0,7 - 1 ГВт

Для компанії, яка має в своєму портфелі не один реалізований проект в галузі сонячної енергетики в Україні, цей - особливий. Це найпотужніша сонячна електростанція, яку побудувала компанія "під ключ".

Особливість цього інвестиційного проекту - тісний контакт з владою міста Берислав і Бериславського району. Під сонячну електростанцію виділили ділянку, на якій влаштували стихійне незаконне звалище. Тепер вона приноситиме щорічно місту прибуток у вигляді орендної плати в розмірі 600 тисяч гривень - це майже 10% всього нинішнього міського бюджету. Крім того, будівництво сонячної електростанції дозволило створити додатково 100 робочих місць.

- Введення в експлуатацію сонячної (фотоелектричної) електростанції потужністю 8,2 МВт - це тільки перший крок в реалізації більшого і амбітного інвестиційного проекту, - ділиться планами Дмитро Лукомський, співзасновник групи компаній "Рентехно". - У цьому районі до кінця 2018 року ми плануємо ввести в експлуатацію ще як мінімум дві сонячні електростанції, сумарна потужність яких перевищить 14 МВт.

Сонячна енергетика - один з найбільш інвестиційно-привабливих сегментів енергетичного комплексу України. За прогнозами, 2018-го введуть в експлуатацію сонячних електростанцій сумарною потужністю майже 0,7 - 1 ГВт. Україна приваблює інвесторів дуже вигідними ставками по "зеленому" тарифу, які на сьогодні - найвищі в Європі. З урахуванням того, що закон про зелений тариф в Україні діятиме до 2030 року, інвестор не тільки встигне повністю окупити свої вкладення, але і отримати істотний прибуток.

  2018-го введуть в експлуатацію сонячні електростанції сумарною потужністю майже 0,7 - 1 ГВт
2018-го введуть в експлуатацію сонячні електростанції сумарною потужністю майже 0,7 - 1 ГВт

Цього року "Рентехно" як генпідрядник побудує і здасть в експлуатацію сонячні електростанції сумарною потужністю не менше 30 МВт. Компанія готує додатковий портфель проектів (земельних майданчиків, відведених під будівництво сонячних електростанцій) в різних областях України, які планують побудувати в другій половині 2018 - початку 2019 року. Також в пріоритеті "Рентехно" - прямі поставки сонячних панелей та інверторів від компаній-партнерів, пропонуючи своїм клієнтам найякісніше обладнання на дуже привабливих умовах.

- Можливості "Рентехно" як за проектним постачанням обладнання, так і з будівництва об'єктів сонячної енергетики в минулому році були суттєво збільшені, і при необхідності ми можемо виходити на продуктивність не менше 100 МВт сонячних проектів в рік, - зазначив Дмитро Лукомський.

Зараз ви читаєте новину «Сонячна енергетика в Україні продовжує демонструвати рекордні темпи зростання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути