пʼятниця, 08 червня 2018 10:47

Сьогодні запатентували перший у світі пилосос

Сьогодні, 8 червня 1869 року американський винахідник Айвз Макгаффні запатентував перший у світі пилосос. Назвав його Whirlwind, означає "тримати в руках і направляти".

 

Перша ідея пилососа належить американцю Даніелю Хессону. У 1860 році він отримав патент на механічний пристрій. В ньому крутилися щітки, були вентилятори для створення повітряного потоку. Порох збирався не в мішок, а у дві водяні камери. Він був виготовлений в єдиному екземплярі і ніколи не вироблявся в промислових масштабах. До масштабного виробництва "пилосмока" прийшли аж через 140 років.

У 1869 році Айвз Макгаффні з Чикаго представив свій пилосос. У верхній частині апарату винахідник розмістив ручку, сполучена ремінним приводом з вентилятором. Ручка приводилася в рух рукою. Пилосос був легким і компактним, але незручним в експлуатації через необхідність одночасно крутити ручку і штовхати пристрій по підлозі. З часом Макгаффні заснував бостонську компанію і почав продавати свої пилососи по $25. Лише два таких пилососа "Whirlwind" збереглися до наших днів.

   8 червня 1869 року американський винахідник Айвз Макгаффні запатентував перший у світі пилосос. Фото: Вікіпедія
8 червня 1869 року американський винахідник Айвз Макгаффні запатентував перший у світі пилосос. Фото: Вікіпедія

Слідом за Макгаффні інші винахідники стали виробляти і продавати механічні пилососи. На початку 20 століття компанія Hoover стала випускати електричні пилососи з пилозбірником. Перша модель коштувала $60 і користувалася великим попитом у покупців.

Зростання популярності пилососів в 1920-30-х роках грунтувалося на впевненості домогосподарок, що разом з пилом вони позбавляються від мікробів.

Презентували робота-пилососа, який сам шукає бруд. Робот-пилосос Everybot RS700 використовує спеціальні датчики, щоб знаходити брудні плями у темряві. На відміну від традиційних роботів-пилососів, Everybot RS700 не має коліс. Він використовує дві орбітальні швабри з мікрофібри. Завдяки своєму обертанню вони змінюють швидкість і напрямок руху робота.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні запатентували перший у світі пилосос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути