середа, 17 жовтня 2018 20:15

Що важливо знати стартаперам

Що важливо знати стартаперам
Засновник стартапу має вільно орієнтуватися в інвестиційній термінології. Фото: Delo.ua

Засновник стартапу має вільно орієнтуватися в інвестиційній термінології.

Існують найпотрібніші терміни, кажуть спеціалісти одного з передових В2В акселераторів Європи Startup Wise Guys, передає 24 канал.

Стартап - це нещодавно створена компанія. Найчастіше мають на увазі компанії, які працюють над проектами у сфері технологій. Людина, яка мріє заснувати свій стартап, але поки що нічого не робить для реалізації цієї мрії – wannabe, що з англійської людина, яка хоче стати кимось. Людина, яка заснувала будь-яку компанію – фаундер. Люди, які змогли вчасно долучитись до фаундера на зовсім ранніх стадіях його роботи – кофаундери.

Стадії розвитку стартапу

Рання стадія проходить від задумки до реалізації, посівна стадія – перша стадія розвитку стартапу: вивчення ринку, складання бізнес-плану, розробка та тестування продукту чи послуги. Стадія зростання і зріла стадія, коли стартап перебуває у піку свого розквіту та сил, стадія придбання.

Pre-money valuation – оцінка компанії до вкладення в неї інвестицій. Post-money valuation – відповідно, теж оцінка, але вже з урахуванням отриманих інвестицій.

Види інвесторів

FFF або 3F, що розшифровується як Friends, Family and Fools. Друзі, сім'я та дурні, які вам повірили на ранньому етапі стартапу і допомогли із реалізацією проекту. По суті – початок інвестицій у проект з доінвестиційного періоду.

Стартап-інкубатор – організація, яка займається підтримкою молодого бізнесу на усіх етапах його розвитку: від розробки ідеї до отримання нею прибутку. Підтримують шляхом навчання та надання наставників, які досягли успіху і зараз перебувають у найвищій точці піраміди Маслоу, вони готові говорити про причини своїх невдач, а також ділитись досвідом, порадами, зв'язками та ресурсами.

Бізнес-ангели – це багаті люди, які повністю реалізували себе як підприємці і мають час та натхнення змінювати світ на краще

Стартап-акселератор – це наступний після інкубатора рівень. Також посилено та інтенсивно допомагає стартапам із навчанням, допомагає їм завести потрібні знайомства та перетворити їх на власну мережу контактів, знайомить із менторами. Може надавати допомогу із піаром та маркетингом. Крім того – може інвестувати у проект незначні суми, які фаундери можуть спрямувати на розвиток того, що ще потрібно розвивати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені готують революцію - оприлюднили список проривних технологій

Бізнес-ангели – це багаті люди, які повністю реалізували себе як підприємці і мають час та натхнення змінювати світ на краще. Вони вкладають гроші у стартапи на ранніх стадіях, як правило, в обмін на конвертований борг або частку в компанії. Можуть об'єднуватися в ангельські групи, або ангельські мережі, щоб було простіше обмінюватись дослідженнями та формувати пули інвестиційного капіталу для розподілу ризиків, а також для надання порад компаніям з їхніх портфелів.

Венчурні фонди – інвестиційні фонди, які спеціалізуються на фінансуванні і зростанні молодих, але багатообіцяючих компаній. Як правило – у розрахунку на багатократне повернення вкладених коштів. Це вважається ризикованим видом інвестування, адже якою б багатообіцяючою не була молода компанія, вона може і розвалитись. А може і підкорити всесвіт – на початку роботи вгадати важко.

Український стартап Softcube пройшов відбір в програму підтримки нового бізнесу на Techstars Berlin. Розробка українців дозволяє роздрібним торговцям автоматично створювати ефективні відеооголошення з використанням штучного інтелекту.

Зараз ви читаєте новину «Що важливо знати стартаперам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути