вівторок, 25 вересня 2018 18:10

Вчені готують революцію - оприлюднили список проривних технологій

Вчені готують революцію - оприлюднили список проривних технологій
Необхідні людині ліки вироблятимуть в організмі, а м'ясо створюватимуть у лабораторіях. Фото: lavanguardia.com

Необхідні людині ліки вироблятимуть в організмі, а м'ясо створюватимуть у лабораторіях.

Це технології 2018-го року, які зроблять неймовірне реальністю. Список проривних технологій цьогоріч склали науковці та експерти Світового економічного форуму.

Доповнена реальність

Накладання інформації та анімації на цілком реальні картинки набирає популярності. Захопливість технології світ оцінив з поширенням гри PokemonGo, де користувачам пропонували ловити покемонів, що ховалися на реальних площах та вулицях. Скоро можуть з'явитися цифрові гіди або персонажі з мультфільмів, які водитимуть екскурсії музеями.

Український стартап InkHunter цього літа потрапив у бізнес-інкубатор Y Combinator. Користувачам запропонують примірити татуювання у віртуальному світі, а обравши картинку, завдяки вже реальній базі визначитися з майстром.

Персоналізована медицина

Діагностика хвороб стане більш унікальною. Завдяки новітнім діагностичним гаджетам фіксуватимуть не лише зміну стану у загальних рисах, але і найдбрідніші сигнали організму.

Українська компанія Cardiolyse розробила платформу Fatigue Risk Assessment Solution. Програма знімає показники щодо стану здоров'я серця, нервової системи, циклів сну. Інформує про стан людини на даний момент, попереджає про підвищений ризик розвитку патології і дає рекомендації.

Молекулярне передбачення

До недавнього часу поширення хвороб було для людства "лотереєю". Ліки також розробляли навмання. Наразі комп'ютерний інтелект на основі даних досліджень і показників навколишнього середовище зможе спрогнозувати, чого саме людству боятися у найближчому майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'ясували, чи провалить людина місію на Марс

Клітини, які виробляють ліки

Лікування таких складних хвороб як туберкульоз скоро проходитиме майже непомітно для людини. Замість конвеєру пігулок та уколів достатньо буде вживити в організм імплант, який постачатиме ліки в організм.

Минулого року університет Британської Колумбії презентував магнітний імплант. Кремнієвий прилад з частинками заліза з полімерним покриттям вживляють у зону, яка потребує лікування. У дію міні-прилад приводять за допомогою магніту. Варто притиснути магніт до шкіри на відповідній ділянці, як імплант вприскує ліки в організм.

Генні драйви

Методами генної інженерії намагаються вирішити проблему шкідників та деяких хвороб. Зокрема, б'ються над тим, щоб комарі мали антитіла проти малярії. Якщо раніше прищеплений ген втрачався через чотири покоління, завдяки відносно новій технології генних драйвів набута якість зберігається. Поширюється доволі швидко, бо передається не 50%, а 99% нащадків.

Алгоритми для квантових комп'ютерів

Наразі велика кількість інноваторів розробляє програми для комп'ютерів нового покоління - квантових машин, які здатні вирішувати завдання набагато оперативніше. За допомогою таких машин науковці збираються створювати нові матеріали.

М'ясо з лабораторії

Жорстокість щодо тварин і шкода для навколишнього середовища від тваринництва скоро може залишитися в минулому. Адже вже існують стартапи, які вирощують м'ясо у лабораторіях із культивованих клітин. Поки над смаком продукту ще працюють. У 2013-му вартість бургера з котлетою із культивованого м'яса становила більше $300 тис (близько 8,4 млн грн). Зараз - $10 ( понад 280 грн).

Астрономи зареєстрували 72 швидких радіосплесків від джерела, яке знаходиться на відстані 3 мільярдів світлових років від Землі. Зробити це відкриття науковцям допоміг штучний інтелект.

Зараз ви читаєте новину «Вчені готують революцію - оприлюднили список проривних технологій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути