четвер, 21 червня 2018 14:40

Перша комп'ютерна мишка була дерев'яною

Сьогодні, 21 червня 1968 року працівник Стенфордського дослідницького інституту Дуглас Енгельбарт в Каліфорнії представив світу досягнення в галузі розробки інтерфейсів. Він продемонстрував прототип комп'ютерної миші. Вона була дерев'яною.

У 1964 році аспірант Біл Інгліш під керівництвом винахідника і батька самої концепції Дугласа Карла Енгельбарта сконструював першу мишку. Пізніше Джеф Руліфсон покращив конструкцію і розробив програмне забезпечення. 1968 року Дуглас Енгельбарт вперше продемонстрував свій винахід на компютерній виставці Fall Joint в Сан-Франциско.

  Перша у світі мишка мала 2 коліщатка під дерев’яним корпусом: одне використовувалося для рухів по горизонталі, інше - по вертикалі. Фото: coob.com.ua
Перша у світі мишка мала 2 коліщатка під дерев’яним корпусом: одне використовувалося для рухів по горизонталі, інше - по вертикалі. Фото: coob.com.ua

Першу мишку доктора Енгельбарта було зроблено з дерева, і в ній була лише одна кнопка. Однак ідея нового способу обробки текстових файлів, можливість виділити, скопіювати й вставити частини тексту за допомогою однієї руки лягла в основу багатьох сучасних технологій. Патент на нову мишку отримали 17 листопада 1970 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні запатентували перший у світі пилосос

Доктор Енгельбарт отримав від роботодавців $10 тисяч гонорару за свій винахід. Майже через 30 років, 10 квітня 1997 року Дуглас Енгельбарт отримав у Музеї американської історії Смітсонівського інституту у Вашингтоні Премію Лемельсона від Массачусетського технологічного інституту.

  Пристрій вводу даних «Rollkugel» компанії «Telefunken» - імовірно перша мишка з кулькою. Фото: ik.ua
Пристрій вводу даних «Rollkugel» компанії «Telefunken» - імовірно перша мишка з кулькою. Фото: ik.ua
Поширена легенда, що назву "мишка" маніпулятор отримав у Стенфордському Дослідницькому Інституті через схожість сигнального проводу з хвостом однойменного гризуна. Разом з тим, у той час маніпулятор був зовсім не схожий на мишу, а назва є абревіатурою від M-manually O-operated U-user S-signal E-encoder.

Серійне виробництво комп'ютерних мишок розпочалося в 1981 році, коли кнопку замінили на кульковий привод.

11 червня 1991 року фірма Microsoft випустила операційну систему MS DOS 5.0.

MS-DOS - операційна система із родини DOS, розроблена фірмою Microsoft - комерційна операційна система фірми Microsoft для IBM PC-сумісних персональних комп'ютерів. MS-DOS - найвідоміша операційна система із родини DOS.

Зараз ви читаєте новину «Перша комп'ютерна мишка була дерев'яною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути