пʼятниця, 10 травня 2019 17:29

Переробляти можна безкінечно: науковці створили новий пластик

Переробляти можна безкінечно: науковці створили новий пластик
Неперероблений пластик Фото:Гетті

Хіміки з університету Берклі створили новий тип пластику, який можна переробляти необмежену кількість разів.

Матеріал із якого виготовлятимуть пластик, можна розкласти на молекулярному рівні.Так можна створити абсолютно нові вироби без втрати якості.

Всі види пластику складаються з полімерів - великих молекул, сформованих дрібнішими мономерами. Традиційний метод переробки таких матеріалів передбачає використання хімікатів, які прилипають до мономерів і їх важко видалити в процесі переробки.

Як результат, шматочки пластмас з різним хімічним складом змішуються, що призводить до погіршення якості вторинного пластику. Після, він може бути не таким міцним, а термін експлуатації - коротший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська компанія б'є рекорди на Kickstarter

"Більшість видів пластмас не були створені для того, щоб в майбутньому бути переробленими. Але ми створили новий спосіб виробництва матеріалу, який враховує переробку з молекулярної точки зору – і дозволяє використовувати його майже нескінченно", – повідомив автор дослідження Пітер Крістенсен.

Новий матеріал отримав назву полідикетоамін. Його переробка відрізняється від звичайних методів тим, що потрібно використовувати невелику кількість кислоти. Потім можна створити новий пластиковий елемент з такою ж цілісністю, як оригінал.

Група шведських вчених з Королівського технологічного інституту в Стокгольмі винайшла новий вид матеріалу яку можна використовувати в будівництві споруд з низьким рівнем споживання енергії. Деревина може змінити пластик або скло завдяки своїм властивостям.

Зараз ви читаєте новину «Переробляти можна безкінечно: науковці створили новий пластик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути