Ексклюзиви
середа, 20 червня 2018 18:21

Нові правила ЄС покладуть край інтернет-мемам

Нові правила ЄС покладуть край інтернет-мемам
Інтернет-компанії повинні сканувати контент і, якщо він "крадений", видаляти. Фото: з відкритих джерел

У Європейському Союзі ухвалили нові правила щодо авторських прав в інтернеті. Вони жорстко регулюють використання чужого контенту, на основі якого створюються меми.

Статті 11 та 13 нової Директиви про авторські права можуть "зруйнувати інтернет, який ми всі знаємо", повідомило видання The Independent.

Стаття 13 зобов'язує інтернет-платформи на кшталт Facebook і Reddit впровадити автоматичну фільтрацію всього контенту, захищеного авторським правом. Так під заборону підпадають меми, у яких використовуються зображення зірок чи образи з кіно та телебачення. Менші сайти, можливо, навіть не зможуть підтримувати таку складну систему сканування контенту і закриються.

Цьому правилу протистоїть ряд експертів, зокрема співзасновник Вікіпедії Джиммі Вейлз, "батько інтернету" Вінтон Серф та розробник всесвітньої павутини Тім Бернерс-Лі.

"Впровадження автоматичної фільтрації дороге й обтяжливе, і її надійність ще не гарантована", - написали вони у відкритому листі до голови Європарламенту Антоніо Таяні.

Згідно зі статтею 11, інтернет-компанії повинні просити дозвіл у видавців на використання фрагментів їхніх робіт. Наприклад, Google та Twitter відображають частину тексту статті до того, як користувач розгорне її повністю — після нововведення їм доведеться отримувати дозвіл на цей механізм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "З таким обличчям на горщику сидять" - фото Путіна стає мемом

Хоча нові правила схвалені Комітетом із правових питань, вони набудуть чинності після затвердження Європейським парламентом.

Розроблений у Facebook штучний інтелект вміє розпізнавати заплющені очі на фото, розплющувати їх і ретушувати результат. Система розрізняє колір і форму очей та враховувати різні чинники - наприклад, позу людини і освітлення.

Зараз ви читаєте новину «Нові правила ЄС покладуть край інтернет-мемам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути