середа, 22 серпня 2018 18:11

Незалежна Україна: винаходи українців за 27 років, які знає весь світ

Незалежна Україна: винаходи українців за 27 років, які знає весь світ
За роки незалежності Україна подарувала світу винаходи, без яких зараз важко уявити сучасне життя. Фото: 112

За роки незалежності Україна подарувала світу винаходи, без яких зараз важко уявити сучасне життя.

Gazeta.ua підготувала добірку найяскравіших українських винаходів.

1. Хірургічний шов-блискавка

Це пластиковий пристрій, який клеїться до тіла за допомогою липкої плівки, схожої на пластир, щоб шкіра могла дихати в районі кріплення.

Його розробив полтавець Віталій Запека протягом 1992-2002 років. Переваги такого винаходу в тому, що він здатен швидко зупиняти кровотечу, не провокує виникнення гною, після заживлення відсутні шрами, голки та шви.

Користуватися "блискавкою" можна без спеціальної підготовки. Він максимально підходить для термінової допомоги постраждалим у ДТП або глобальних катастрофах. Хірург знімає шов та, виконавши операцію, просто закриває його знову, щоб рана зрослася рівно і з мінімальними слідами.

2. Камера Шарпака

Детектор елементарних часток або багатодротова пропорційна камера, яку розробив та зібрав Георгій (Жорж) Шарпак – співробітник Європейської організації з ядерних досліджень. Він народився у 1924 році у м. Дубровиця Рівненської області.

На відміну від лічильника Гейгера, цей прилад дозволяє не тільки визначити величину іонізації, але й встановити точні координати проходу електронних часток. Камера Шарпака відкрила новий напрямок у створенні вимірювальних приладів у ядерній фізиці, а загальні принципи та технічні новації використовуються й у прискорювачах елементарних часток, зокрема у Великому адронному колайдері. У 1992 році за цю розробку Шарпак отримав Нобелівську премію з фізики.

3. Гнучкий суперконденсатор

Його розробили науковці Національного університету "Львівська політехніка" у 1990-2011 роках під керівництвом Григорія Ільчука у співпраці з Тайванським текстильним дослідним інститутом.

Гнучкий суперконденсатор - це система енергозабезпечення побутових приладів, що складається з сонячної батареї, суперконденсатора, який підвищує ефективність роботи сонячної батареї, та електронного менеджера, який найоптимальнішим чином розподіляє вироблену енергію. У 2011 році цей винахід увійшов до переліку найкращих світових розробок за версією американського наукового журналу Research & Development.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали нову українську літальну техніку

4. Рукавички для людей з обмеженими можливостями

Рукавички EnableTalk дозволяють встановити мовний контакт між людьми з особливими потребами та тими, хто не розуміє мову жестів. Їх розробили у 2012 році команда українських студентів QuadSquad: Антон Пастерников, Максим Осика, Антон Степанов та Валерія Ясакова. На конкурсі Microsoft Imagine Cup 2012 цей проект посів перше місце.

Кожна рукавичка має 15 сенсорних датчиків, які розпізнають мову жестів і трансформують її в текст на мобільному пристрої. З'єднання відбувається через Bluetooth, а працюють рукавички на сонячних батареях.

Ціна такого винаходу - $ 75. Для порівняння: ціни аналогічних приладів часто сягають $ 1 тис. і оснащені меншою кількістю сенсорів.

6. Електрозварювання м'яких тканин

Спосіб з'єднання м'яких тканин при хірургічному втручанні за допомогою високочастотного електроструму.

Розроблений у 1992-1993 роках Інститутом електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України під керівництвом Бориса Патона.

Метод знайшов широке застосування у гінекології, урології, торакальній хірургії, офтальмології, онкології тощо.

7. Рідкий струменевий скальпель

Створений у 2014 році в Харківському аерокосмічному інституті та столичному Національному авіаційному університеті.

Його суть полягає у використанні високого тиску, внаслідок чого нем'язова тканина видаляється практично без пошкоджень судинної системи. Рідкий струменевий скальпель полегшує операції на печінці, шлунку та з видалення злоякісних пухлин.

Українець Святослав Герасимчук створив унікальний складний каяк-рюкзак, а гроші на масове виробництво зібрав на краудфандінговій платформі indiegogo. Hypar - перший у світі складний човен-заплічник. Свою розробку Святослав називає smart boat, оскільки його легкий човен може не лише складатись для переноски, а ще й легко перетворюється з каяка на вітрильник або навіть електрочовен на сонячних панелях.

Зараз ви читаєте новину «Незалежна Україна: винаходи українців за 27 років, які знає весь світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути