Ексклюзиви
понеділок, 03 грудня 2018 12:10

Неперервно горіла протягом чотирьох годин - Едісон показав власну розробку

Сьогодні, 1879 року Томас Едісон вперше публічно продемонстрував роботу лампи розжарювання.

У своїй лабораторії в Менло-Парку Томас Едісон разом з помічником Френсісом Аптоном продемонстрували публіці роботу лампи розжарювання, розробленої ними за рік завдяки підтримці фінансистів Моргана і Вандербільта. Лампа з вугільною ниткою, поміщеною в вакуумну скляну колбу, могла неперервно горіти протягом чотирьох годин.

  Томас Едісон вперше публічно продемонстрував роботу лампи розжарювання у 1897 році. Фото: Вікіпедія
Томас Едісон вперше публічно продемонстрував роботу лампи розжарювання у 1897 році. Фото: Вікіпедія

Вугільна лампочка Павла Яблочкова, розроблена в 1874 році, працювала не більше 2 годин. Придатною для практичного застосування лампу першим запатентував Джозеф Свон в 1878 році - обвуглене бавовняне волокно помістив у скляну колбу з розрідженим киснем.

У 1879 році почалась установка електричного освітлення в містах і будівлях Англії, недивлячись на те, що лампи Свона мали невеликий термін використання, близько 13 годин. Все через поганий вакуум.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Будь ласка, говоріть" - випробували перший телефонний автовідповідач

У 1879 році Томас Едіссон запатентував лампу розжарювання з платиновою ниткою. Саме її було публічно продемонстровано 31 грудня 1879 року. Наступного року Едіссон повернувся до експериментів з вугільними волокнами і створив лампу розжарювання з тривалістю роботи до 40 годин. Лампи Едіссона швидко витіснили у США газове освітлення - вже цього ж року на спеціально збудованому заводі випустили близько 50 тис. ламп.

  Томас Едісон вперше публічно продемонстрував роботу лампи розжарювання у 1897 році. Фото: Вікіпедія
Томас Едісон вперше публічно продемонстрував роботу лампи розжарювання у 1897 році. Фото: Вікіпедія

У ХХ столітті у ламп Едіссона практично не було конкурентів, хоча самі лампи постійно удосконалювались - в 1909 році американець Інгвар Ленгмюр винайшов лампи, наповнені інертним газом, в 1910 році компанія General Electric почала серійний випуск ламп з вольфрамовою ниткою, а в 1959 - галогенних ламп. Тривалість роботи сучасних ламп розжарювання становить до 1000 годин.

21 листопада 1877-го американський підприємець Томас Едісон винайшов фонограф. Винахідник працював у своїй лабораторії Ментло Парк. Він експериментував з мембраною, оснащеною невеликим пресом, утримуваною над покритим парафіном папером. Вібрації, які утворював голос, залишали позначки на папері. Згодом Едісон замінив папір циліндром олов'яної фольги.

Зараз ви читаєте новину «Неперервно горіла протягом чотирьох годин - Едісон показав власну розробку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути