четвер, 10 грудня 2015 17:27

Київські фахівці показали, що можна надрукувати на 3D-принтері
13

Фото: Анатолій Гаєвський

У Києві більшає компаній, які надають послуги 3D друку. Gazeta.ua побувала у компанії 3D Device та дізналася як проходить 3D-друк.

Друк відбувається різними матеріалами: майже всі різновиди пластику, гуми, змішані компоненти та навіть гіпс.

"В нас є постійні клієнти, які займаються ремонтами, обслуговуванням техніки та іншими сферами надання послуг. Їм це вигідно. Наприклад, коли ламається шестерня в побутовій техніці, в сервісних центрах потрібно чекати кілька місяців і ціна буде високою. В нас таке завдання можна вирішити за кілька днів. Також в нас обслуговуються дизайнери, яким потрібні тривимірні макети", - каже Андрій Плесконос керівник проекту 3D Device.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 3D-принтері вперше роздрукують електромобіль

В цієї сфери є великий потенціал, але й роботи для розвитку також багато.

"Наші клієнти — це зазвичай активні люди, в Україні багато людей, які щось створюють, придумують, намагаються створити бізнес", - додав Андрій Плесконос.

Як розповів керівник проекту, ідея з'явилась, коли засновник 3D Device шукав перспективні напрямки. Принтери виявилися найдинамічнішим та цікавим напрямом. Сама технологія дуже перспективна. Зараз 3D друк розвивається у швидкому темпі. Принтери стали доступними, тому вони доступні навіть для стартапів.

Зазвичай такий друк здійснюють з щільністю матеріалу 200-300 мікрон, але у київській компанії вже освоїли друк зі щільністю 20 мікрон.

Проте через такий показник час друку збільшується в рази, але це також впливає на міцність — продукт, надрукований зі щільністю 20 мікрон не такий крихкий. Також він буде гладшим, отже приємнішим на вигляд та матиме краще деталізацію.

3D Device найчастіше використовує для друку пластик. Як екобезпечний полілактид, так і ABS, якого виготовляють автомобільні бампери. Також можна видрукувати об'єкт з ПЕТ (аналог пластикової пляшки). Є можливість друкувати нейлонові матеріали підвищеної міцності. Також в компанії друкують гумою, смолою, металізованим пластиком та пластиком, який складається на 80% дерев'яного пилу.

Всі матеріали призначені для різних потреб. Наприклад, смола дає дуже високу деталізацію, але не має такої міцності, як нейлон.

Але щоб щось видрукувати — потрібно задати параметри для принтера. Макети створюють як вручну, так і сканують спеціальним пристроєм.

"В нас є послуга 3D сканування. Основна функція сканера — виміряти відстань до об'єкта та вибудувати сітку, яка вже буде 3D-моделлю. Відразу інформацію можна передати на компютер. Сканери розраховані на великі обєкти. Також у нас є платформа, яка обертається і можна відсканувати людину в повний ріст", - розповів головний інженер.

Принтер може виконувати практично всі завдання: видрукувати макет мікрорайону, півсантиметрову фігурку, іграшку, руку в маштабі 1:1 та інше.

"Ми друкували макет житлового комплексу. Ми друкували в стислі терміни і повністю вклалися в них. В середньому замовлення виготовляється близько 3-4 днів, але можливе термінове виготовлення, яке буде готове за 1-2 днів. Все залежить від специфіки макету", - каже Олексій Маркін, головний інженер 3D Device.

Об'єкти з тонкими стінками друкуються швидше. Бувають замовлення, коли об'єкт потрібно видрукувати зі 100% заповненням, без порожнеч. Тоді продукт буде дуже міцним, але 3D принтер може друкувати його близько ста годин без перерви.

Зараз ви читаєте новину «Київські фахівці показали, що можна надрукувати на 3D-принтері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути