середа, 10 вересня 2014 17:50

На 3D-принтері вперше розрукують електромобіль

На 3D-принтері вперше розрукують електромобіль

На Міжнародному шоу виробничих технологій у Чикаго американська компанія Local Motors демонструє, що їй потрібно менше чотирьох днів для створення функціонуючого електромобіля.

Електромобіль під назвою Strati розрахований на двох осіб. Процес друку і складання автомобіля почалася в неділю і повинен завершитися в четвер 11 вересня. Величезний принтер шар за шаром нарощує кузов і шасі з чорного пластика, укріпленого вуглецевим волокном.

Електромотор, сидіння, колеса, шини і вітрове скло Local Motors робить традиційними способами, але все одно в цій машині буде всього 47 деталей, тоді як у звичайних автомобілів їх тисячі, каже Джон Роджерс, генеральний директор Local Motors.

"На ваших очах ми виробляємо критичні зміни, радикально скорочуючи кількість запчастин", - говорить він. Після того як кузов буде готовий, комп'ютеризований механізм обробить його, щоб надати задані характеристики, і просвердлить 32 отвори для кріплення інших деталей.

Проект з виробництва автомобіля, який заснована в 2007 році Local Motors реалізує у співпраці з Oak Ridge National Laboratory (лабораторія міністерства енергетики США), спрямований на те, щоб засоромити критиків, які стверджують, що процес 3D-друку занадто повільний і дорогий, щоб застосовувати його в масовому виробництві.

"Справа не в автомобілі, а в процесі", - стверджує Роджерс. Сенс проекту в тому, щоб продемонструвати можливості нової технології виробництва.

"Нам знадобилося менше 40 годин, щоб надрукувати один автомобіль, і менше чотирьох днів, щоб зібрати прототип; це неймовірно короткий проміжок часу. Через кілька місяців ми зможемо скоротити період друку до менш ніж 20 годин і впевнені, що потім дві людини зможуть менш ніж за годину зібрати готовий автомобіль, - говорить Джон Роджерс. - Наша мета - зовсім по-іншому підійти до створення автомобіля: зазвичай в сучасному автомобілі більше 20 000 запчастин; ми хочемо, щоб в автомобілях майбутнього їх було менше 20".

Перша версія Strati буде здатна пересуватися зі швидкістю до 65 км/год, заряду акумулятора, за словами Роджерса, вистачить на 190-240 км.

У Local Motors сподіваються розпочати продажі в найближчі місяці. Ціна буде варіюватися від 18 тис. до 30 тис. доларів в залежності від набору опцій, які віддадуть перевагу покупці. Компанія також планує дати їм можливість вибирати дизайн автомобіля по своєму смаку. Після того як Strati отримає сертифікат безпеки, машина зможе пересуватися і по автомагістралях, сподівається Роджерс.

Зараз ви читаєте новину «На 3D-принтері вперше розрукують електромобіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути