середа, 26 вересня 2018 08:24

Карти, нові телефони та годинник - найважливіші досягнення Android

  Андроїд святкує 10 років. Фото: Hyser
Андроїд святкує 10 років. Фото: Hyser

Днями Android виповнилося 10 років. За даними CNet, зараз існує більше 2 млрд активних пристроїв на операційній системі Anroid і кожні 9 з 10 мобільних гаджетів працюють на ній.

У 2005-му, за покупку стартапу Android, Google віддала $ 50 млн. Вже через три роки з'явився смартфон на першій версії Android 1.0 T-Mobile G1. Через 10 років придбана Google ОС обійшла за популярністю iOS і навіть вбила таких гігантів, як Microsoft Windows Mobile (Windows Phone), BlackBerry ОС і Nokia Symbian, пише НВ.

Пропонуємо згадати найкращі досягнення Андроїд.

Play Store

Ключовою перевагою Android, яке ми використовуємо досі, є наявність власного магазину мобільних додатків. Перша версія вийшла в 2008-му, тоді він ще називався Android Market і міг запропонувати користувачам всього 13 програм. До кінця 2008-го ця цифра зросла до 200, а тепер Play Store є однією з найважливіших мобільних платформ і головним конкурентом AppStore.

Електронна клавіатура

Смартфон з першим Android T-Mobile G1 досить відрізнявся по функціональності від сучасних аналогів. Екран, діагоналлю в 3,17 дюйма висувався, щоб відкрити доступ до фізичної клавіатурі. Наприклад, HTC мало спеціальний тачпад у вигляді кулі, який дозволяв зручніше управляти піктограмами на дисплеї.

Всупереч таким дивацтвам, телефон з новою настроюється ОС припав до душі аудиторії і за перші півроку було продано більше мільйона його примірників. Вперше ж електронна клавіатура Android з'явилася в наступній версії - 1,5 Cupcake. Оновлення також дозволило записувати відео і було пов'язане з електронною поштою Gmail.

Google Maps

Вже в 2009-му, в версії Android 2.0 Eclair, розробники за замовчуванням укомплектували свою ОС додатком з віртуальними картами. Функції покрокової навігації і голосовий помічник, які були представлені в першому поколінні Maps для смартфонів, знищили чимало GPS-навігаторів для автомобілів і працюють до цих пір.

Вихід Nexus One і Samsung Galaxy S

Після презентації першого власного смартфона смартфона Google Nexus One і першого Samsung в лінійці S на Android, ця ОС почала ще більш стрімке зростання і, не забуваючи про конкуренцію з Apple, потихеньку завойовувала довіру інших виробників.

З 2010-го по 2013-й вийшло аж шість поколінь Android - 2,2 Froyo, 2,3 Gingerbread, 3,0 Honeycomb, 4,0 Ice Cream Sandwich, 4,1 Jelly Bean, 4,4 KitKat - в яких додали можливість створення мобільного точки доступу, замикання екрана за допомогою PIN-коду, підтримку multitouch-дисплея, фронтальну камеру, віртуальну панель кнопок, помічник Google і багато іншого.

Перехід на інші пристрої

На піку існування, ОС Android стала настільки популярна, що Google вирішив інтегрувати її не тільки в смартфони та планшети, а й в інші пристрої.
У 2014-му, з ростом попиту на Smart-годинник, Google вперше показав спеціальну компактну ОС Android Wear на годиннику LG G Watch. Система стала успішною і пізніше використовувалася в Samsung Gear Live, Moto 360, Asus ZenWatch і Sony SmartWatch 3.

Wear OS від Android оснащені Smart-годинник таких іменитих брендів, як Diesel, Hugo Boss, Louis Vuitton, Tag Heuer і Tommy Hilfiger.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дряпав, гнув, палив - протестували новий iPhone

Компанія Samsung відмовиться від випуску низки бюджетних моделей дешевше 7 тис. грн. Вони не можуть конкурувати із дешевими телефонами з Китаю. На один смартфон Samsung припадає близько 4 аналогів від однієї тільки Huawei, а ще є Xiaomi, Meizu, Doogee.

Зараз ви читаєте новину «Карти, нові телефони та годинник - найважливіші досягнення Android». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути