субота, 31 березня 2018 09:43

Як правильно обрати посудомийну машину — поради експерта

Як правильно обрати посудомийну машину — поради експерта
Посудомийки коштують від 5 тис. грн. Фото: okidoki.ee

Сучасна кухня суттєво відрізняється від кухні 15-20 років тому. Перш за все відмінність полягає в технічному оснащенні. Зараз практично на кожній кухні є холодильник, електричний чайника, мікрохвильова піч, мультиварка чи духова шафа. На відміну від них, посудомийна машина поки що рідкість. Утім прагнення до комфорту і економії особистого часу бере своє і мийки поступово з'являються на кухнях.

Посудомийні машини коштують від 5,5 тис. грн. Дешевші - окремостоячі турецької марки Beko та італійської Candy. Дорожче коштує вбудована техніка від німецьких брендів Siemens і Bosch. Вартість таких сягає більше 20 тис. грн.

На що слід звернути увагу при виборі посудомийної машини Gazeta.ua розповів продавець-консультант Артем Романов.

На що слід звернути увагу при виборі мийки?

Машину обирають залежно від потреб і приміщення, де її використовуватимуть. Повногабаритні мийки можуть вміщувати більше 15 комплектів посуду, підійдуть для великої родини. У вузькі - 45 сантиметрів у ширину - завантажують 8-10 комплектів. Компактні мийки встановлюють на столі чи навісній шафі. Вони розраховані для сімей з 4 осіб і вміщують 6-8 комплектів посуду.

Про що ще потрібно пам'ятати при виборі пристрою?

При виборі мийки звертають увагу на її економічність. Це залежить від класу енергоспоживання. Найбільше витрачають енергії пристрої А-класу, найменше - А+++-класу. Більшість моделей за один цикл витрачають 11-13 л. води. Економні - з витратою води 8-9 л. коштують дорожче.

Які бувають посудомийні машини?

Є звичайні мийки, а є автоматичні. У звичайній вручну потрібно обирати потрібний режим роботи. Мийка з функцією автоматичної програми залежно від забрудненості посуду та його виду сама підбирає режим, температуру та час миття. Посудомийні машини різняться способами сушки посуду. У дешевших моделях використовують конденсатний тип сушіння. Вода з посуду стікає вниз, тому його з машини дістають лише через кілька годин після миття. Активна сушка висушує посуд гарячим повітрям. А турбо-сушка - за допомогою спеціального вентилятора.

Яка оптимальна кількість режимів у пристрої?

Зазвичай посудомийні машини мають 4-5основних режимів. Попереднє миття, стандартне з температурою води 50-60 градусів. Безпосереднє - з використанням миючих засобів, полоскання та сушка гарячим повітрям. Виробники також додають ще кілька режимів. Наприклад, економний для миття крихкого посуду при температурі 30-35 градусів або інтенсивне миття при температурі вище 75 градусів. Програма половинного завантаження дозволяє приблизно на 30 відсотків зменшити споживання електроенергії та води. Оскільки у них можна стати меншу кількість посуду.

Якими функціями оснащують сучасні пристрої?

Не рідко мийки оснащують системою від протікання. У разі необхідності клапан перекриває воду на шлангу і залишки йдуть в каналізацію. Для сімей з дітьми варто вибрати модель із блокуванням панелі управління. А модель з таймером дозволяє запрограмувати мийку на потрібний час або на ніч, коли електрика і вода дешевші. Така техніка має програму безшумного миття. Навіть за максимальної швидкості мотора вона працює тихо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати пральну машину - поради фахівця

До якого водопостачання краще підключати посудомийну машину?

Більшість мийок підключають до холодної води. Вона набирається і гріється у вбудованому баку. Є й такі, що можна підключити до гарячої. Але для миття посуду дешевше нагріти холодну воду в машині. Якщо гарячу воду відключать, машинка не запуститься. Можна встановити спеціальний змішувач. Тоді мийка працюватиме і від холодної, і від гарячої води.

При виборі праски треба розуміти, для яких цілей її купують. Для дому, для швеї чи для хімчистики. Це впливає насамперед на модель, тип і характеристики товару. Ну, і ціну звичайно. Чи не найголовніший елемент конструкції праски - її підошва. Точніше - матеріал, з якого вона зроблена.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно обрати посудомийну машину — поради експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути