понеділок, 20 січня 2020 07:58

Ілон Маск вперше відправить людей у космос на своїй ракеті

Ілон Маск вперше відправить людей у космос на своїй ракеті
SpaceX здійснила запуск перспективного пілотованого корабля багаторазового використання Crew Dragon за допомогою ракети-носія Falcon 9 для перевірки роботи його системи аварійного порятунку Фото: 24 канал

Перший комерційний політ американського космічного корабля багаторазового використання Crew Dragon планують здійснити на початку другого кварталу цього року.

"Ми вважаємо, що перший пілотований політ буде здійснений у другому кварталі", - повідомив Ілон Маск на прес-конференції за підсумками успішного випробування системи аварійного порятунку Crew Dragon.

SpaceX здійснила запуск перспективного пілотованого корабля багаторазового використання Crew Dragon за допомогою ракети-носія Falcon 9 для перевірки роботи його системи аварійного порятунку. Запуск корабля за допомогою ракети-носія Falcon 9 корабля був здійснений о 10:30 за часом Східного узбережжя США зі стартового комплексу 39А на космодромі на мисі Канаверал штату Флорида. Випробування тривало близько 10 хв. На борту Crew Dragon в якості екіпажу перебували два манекени, оснащені датчиками для стеження за їх "самопочуттям" в польоті, зокрема, під час чотирикратного перевантаження.

В рамках відпрацювання аварійної ситуації через півтори хвилини після старту ракети-носія Falcon 9 на висоті близько 22 км по команді з Землі від неї відстрелився корабель Crew Dragon. 8 резервних двигунів SuperDraco корабля відвели його на безпечну відстань від "аварійної" ракети і підняли на висоту 42 км. Потім від корабля від'єднався вантажний відсік, і капсула почала спуск для приводнення в Атлантиці за 30-35 км від космодрому на мисі Канаверал. На капсулі перед приводненням розкрилися всі чотири парашути. У район посадки прибуло рятувальне судно.

Для випробування використовувався корабель, який побував на орбіті.

Якщо випробування корабля пройдуть успішно, Crew Dragon може бути сертифікований NASA для проведення пілотованих польотів до Міжнародної космічної станції МКС.

США через 8 років після закінчення програми польотів космічних кораблів багаторазового використання "Шаттл" у 2011 році знову отримають власне транспортної засіб для польотів астронавтів на орбіту. В даний час єдиним засобом доставки американських астронавтів на МКС є російські кораблі "Союз". Вартість польоту на "Союзі" для американських астронавтів становить $82 млн.

На початку березня минулого року створюваний SpaceX американський космічний корабель багаторазового використання Crew Dragon здійснив успішний автономний політ до МКС. Після відстиковки від станції спускається капсула доставила на Землю результати наукових експериментів, проведених екіпажем станції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запустили український супутник

Перший пілотований політ планується здійснити з екіпажем у складі астронавтів-ветеранів Дуга Херлі і Боба Бенці, які раніше літали на американських "шатлів". Корабель повинен буде відправитися на МКС в 2-тижневий політ. Належна Ілону Маску компанія SpaceX розробляє пілотований корабель в рамках контракту з НАСА на суму $2,6 млрд.

На північному заході Китаю запустили комерційну суборбітальну ракету-носій Таньсо-1. Таньсо-1 може проводити метеорологічні спостереження, тестувати мікрогравітацію та перевіряти вантажності супутника, повідомляє Xinhua.

Зараз ви читаєте новину «Ілон Маск вперше відправить людей у космос на своїй ракеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути