Ексклюзиви
вівторок, 24 грудня 2019 13:27

Запустили український супутник

Запустили український супутник
Супутник "Січ-1М" важив 2223 кг. Фото: wikipedia

Супутник дистанційного зондування Землі "Січ-1М" запустили 24 грудня 2004-го з російського космодрому "Плесецьк". На орбіту його вивела ракета-носій "Циклон-3". Це був перший міжнародний науковий проект, очолюваний українськими фахівцями.

Розробило апарат Державне конструкторське бюро "Південне" ім. Михайла Янгеля. За основу взяли супутник "Січ-1", який значно вдосконалили.

Пристрій був призначений для дослідження атмсофери планети, моніторингу іоносфери, гідрологічної і льодової обстановки Світового океану, рослинних і ґрунтових покривів суші. Також апарат мав забезпечувати реалізацію експерименту "Варіант" - досліджував передвісники землетрусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: SpaceX запустила в космос другу ракету за 11 днів

Супутник працював одночасно в мікрохвильовому, оптичному та інфрачервоному діапазонах. Перебував на орбіті до 15 квітня 2006-го, тоді згорів у атмосфері.

Перший у світі штучний супутник Землі вийшов на орбіту 4 жовтня 1957-го. Керував будівництвом та запуском українець Сергій Корольов. Апарат перебував на орбіті 92 доби та зробив 1440 обертів навколо землі. Радіопередавачі у космосі пропрацювали лише 2 тижні. Незважаючи на це, вченим вдалося вивчити верхні шари іоносфери планети.

Зараз ви читаєте новину «Запустили український супутник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути