вівторок, 03 квітня 2018 10:56

Google присвятив дудл годинникарю-самоучці

Сьогодні відзначають 325 років з дня народження винахідника Джона Гаррісона. Йому Google присвятив дудл.

"Незвичайний винахід Гаррісона приніс величезну користь. Завдяки йому моряки змогли визначати не тільки широту корабля, але й довготу. Так їхні екскурсії стали набагато безпечнішими", - йдеться у коментарі Google.

Автор: 112.ua
 

Джон Гаррісон народився у сім'ї теслі. Був старшою дитиною, тому часто допомагав батькові в роботі. Він цікавився фізикою та годинниковими механізмами.

У 20-річному віці створив свій перший годинник. Його виготовив з повністю дерев'яних деталей. Згодом почав працювати спільно з братом Джеймсом. Разом вони створили баштовий годинник.

Автор: inforesist.org
 

1725 року винайшов компенсацію маятника стрижнями. А через 10 років створив морський хронометр. Він важив 35 кг і був громіздким. Його випробовували на суднах "Центуріон" і "Орфорд". Результатами перевірки Гаррісон був незадоволений. Тому продовжив удосконалювати пристрій.

Автор: Вікіпедія
  Хронограф Харрісона
Хронограф Харрісона

Перш ніж він створив удосконалений пристрій Н4, цьому передувало кілька років випробовувань. H4 тестували у подорожі на судні "Дептфорт" через Атлантику. Після закінчення подорожі 60-річного винахідника чекав успіх. Хронограф показував час з відставанням в одну з невеликим секунду.

Автор: old-clock.kz
 

За винахід британський уряд дав йому грошову винагороду у розмірі 20 тис. фунтів стерлінгів. Премію Британське адміралтейство призначило ще в 1714 році за винахід годинника, який давав можливість визначати положення корабля у морі з точністю до 1°.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Google присвятив Дудл відомій німецькій актрисі

Винахід Гаррісона вивів морську навігацію на новий рівень. Це значно зменшило кількість катастроф.

Google присвятив Doodle фізику та математику Німеччини Максу Борну, лауреату Нобелівської премії у 1954 році. Його вважають одним із засновників квантової механіки та засновником теорії кристалічної решітки. Кристалічна решітка є допоміжним геометричним зображенням, яке служить аналізом симетрії при побудові ідеального кристала. Причиною появи логотипу на сторінці компанії Google є 135-річчя з дня народження фізика.

Зараз ви читаєте новину «Google присвятив дудл годинникарю-самоучці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути