понеділок, 06 лютого 2017 12:30

Facebook украв технологію на $500 млн

Facebook украв технологію на $500 млн

Одну з дочірніх компаній Facebook звинуватили у крадіжці технології окулярів віртуальної реальності Oculus Rift .

За це федеральний суд в Далласі штату Техас, США зобов'язав Facebook виплатити $500 млн видавцю комп'ютерних ігор ZeniMax.

У центрі скандалу опинився розробник Doom і Quake Джон Кармак. 2009 року ZeniMax викупила компанію idSoftware, де тоді працював Кармак. 2013 року Джон Кармак звідти звільнився, перейдіть в Oculus на посаду технічного директора. У ZeniMax наголошують, Кармак "прихватив" з собою на нову роботу технічні дані і програмні коди розробки. На основі них чоловік створив технологію віртуальної реальності Oculus, передає ilenta.com.

Тоді ж 2014 року ZeniMax подала у суд на стартап Oculus, звинувативши у викраденні комерційної таємниці. Вимагали $2 млрд компенсації і $4 млрд у вигляді штрафних санкцій.

Суд постановив, що компанія Oculus не винна в крадіжці інтелектуальної власності, але порушила угоду про нерозголошення приватної інформації.

За вердиктом Oculus заплатить $200 млн за порушення документа в нерозголошення, $50 млн - за порушення авторських прав і $50 млн - за неправомірне використання товарних знаків. Крім того, співзасновники Oculus Брендан Ірбе і Палмер Лаки виплатять ZeniMax $150 млн і $50 млн. Зі свого боку юрист Oculus Бет Уілкінсон сказала, що позов компанії заснований "не на фактах, а на заздрості і злості".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати ноутбук для подорожей

"Суть справи полягала в тому, чи дійсно Oculus викрала захищені комерційною таємницею дані Zenimax, і з цього питання присяжні винесли рішення на нашу користь", - заявили в Oculus.

У січні цього року Марк Цукерберг, засновник Facebook, заявив в суді, що "продукти Oculus засновані на технологіях Oculus" і відкинув всі звинувачення. В Oculus збираються оскаржити рішення суду.

Соцмережа планувала придбати ZeniMax Media, як особистого розробника сучасних ігор. Однак угода в 2014 році так і не відбулася. Натомість, тоді Facebook купила стартап Oculus і права на технології тривимірної віртуальної реальності за $2 млрд.
Зараз ви читаєте новину «Facebook украв технологію на $500 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути