понеділок, 26 жовтня 2015 16:35

Експерт розповів, як кліматичні умови впливають на економічний розвиток країн

Експерт розповів, як кліматичні умови впливають на економічний розвиток країн

Американські учені з'ясували, що для високих показників розвитку економіки країни середня річна температура не повинна перевищувати 13 градусів за Цельсієм. Про це повідомляє журнал Nature.

З 1960 року вчені порівнювали показники економічного розвитку держав планети. У результаті встановили, що найгірші коефіцієнт виходив в найспекотніші роки. У прохолодний період, коли температура була нижчою, ніж 13 градусів за Цельсієм, результати були зворотніми. Під час досліджень не враховувалися зовнішні чинники - ціна на нафту, технологічний прогрес.

Науковці відмічають, що залежність економічних досягнень від коливань температури за останні 50 років абсолютно не змінилася. Таким чином, в дуже теплих країнах низька продуктивність призводить до слабкої економіки.

"Ця залежність виходить з базових фізичних принципів необхідності готуватися до низьких температур. Як приклад, країни центральної Африки, Панами та Венесуели мають слабшу економіку, ніж країни південної Європи", - каже Gazeta.ua Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

За його словами, низький економічний розвиток мають не лише країни зі спекотним кліматом, а й із холодним. У перших немає необхідності працювати. У других — немає умов.

"Поштовхом до економічного розвитку є перепад температур. Люди країн із різким перепадом температур вимушені готуватись до зими і більше працювати. Там знають, що є певні 3-4 місяці, коли природнім шляхом неможливо здобути їжі — на дерево не полізеш, банан не зірвеш, бо їх немає", - каже експерт.

Він пояснює, чому Європа завжди була економічно розвиненою.

"Хоча у Польщі, Німеччині, Франції та Англії немає суворих зим та сильних перепадів температур, їм все одно потрібно готуватись до холоду, а отже, більше працювати. Високий рівень економіки у Скандинавських країнах можна пояснити географічною відокремленістю. Бо взагалі у суворих кліматичних умовах складно мати високий економічний розвиток. Витрати на підготовку до зимового періоду завеликі і немає збільшення валового продукту через відставання. Наприклад 6 місяців працює економіка нормально, 6 місяців знаходиться у замороженому стані.", - говорить Павло Мельник.

Нагадаємо, вересень 2015 року став найспекотнішим дев'ятим місяцем у світі за всю історію спостережень, свідчать дані Національного управління США за спостереженнями за океанами й атмосферою. За підрахунками відомства, глобальна середня температура вересня 2015 року склала 15,9 градуса за Цельсієм.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як кліматичні умови впливають на економічний розвиток країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути