четвер, 29 жовтня 2009 18:52

67 чоловіків померли торік від раку молочної залози

"На відміну від жінок, рак молочної залози  чоловіків є агресивнішим, хвороба швидше розвивається. Торік в Україні зареєстрували 138 випадків цієї недуги, 67 — смертельні. Чоловіки на огляд приходять неохоче, тому проблему виявляємо на пізніх стадіях, — розповідає Володимир Нодь, 39 років, хірург-онколог столичної поліклініки Святошинського району. — Зазвичай діагностуємо вузлову та дифузну форму. При вузловій недуга вражає лімфатичні вузли, при дифузній — молочні залози".

Каже, рак чоловічої молочної залози найчастіше виявляють після 50 років.  Хворіють передусім ті, у кого є проблеми з простатою, щитовидною залозою. Також — хто мав операції на сечостатевій системі.

— Починається хвороба з гормональних збоїв. Потім виникає гінекомастія — посилений розвиток і ріст молочних залоз. Це як мастопатія в жінок. Вчасно не пролікована гінекомастія переросте в рак. Спровокувати рак також можуть травми грудей, погано проліковані забої та часті легеневі захворювання.

Киянина 56-річного Миколу Васильовича прооперували два роки тому. У нього була вузлова форма раку молочної залози на третій стадії.

Найчастіше виявляють після 50 років

— Він зараз на обліку. До операції Микола Васильович багато курив, мав хворі легені, — розповідає Володимир Нодь. — До того ж він чорнобилець.

Радить чоловікам удома перевіряти молочні залози.

— Пальцями обмацуйте груди. Не має бути ніяких ущільнень.

Якщо сосок утягнений чи з нього є виділення — зверніться до онколога. Він визначить, чи пухлина злоякісна. Після операції направить на променеву та хіміотерапію. Чоловікам також призначають гормони. У хворих збільшена кількість естрогенів і прогестеронів. Це жіночі гормони.

Не треба ображатися і всіх контролювати

— Онкологічні хвороби частіше виникають у людей, схильних до образ, — говорить психотерапевт центру "Веда" Олександр Данилко, 55 років. — На рак молочної залози ризикують захворіти чоловіки, які намагаються всіх контролювати. Лівий бік може занедужати через надмірну опіку в жінок, правий — у чоловіків. Хворим необхідно лікуватися і в психолога, аби сприйняти себе такими, якими вони є. Варто почитати книгу Синельникова "Возлюби свою хворобу".

Не варто ганятися за дорогими заморськими травами. Їх привозять із Тибету, Шанхаю.

Генетично вони нам не підходять. Розмноження ракових клітин сповільнюють антиоксиданти. Це вітаміни С, А, Е, цинк і селен. Корисні чорна смородина, лимон, горіхи. Селену багато в сельдереї, буряці. З овочів роблять квас. Нарізаний буряк заливають водою, додають два-три зубчики подрібленого часнику. Суміш настоююють, доки не почне бродити. П"ють по 50–100 грамів щодня. Від раку допомагають бджолина перга, маточне молоко, пилок.

Світлана ЦИБУЛЬСЬКА

Зараз ви читаєте новину «67 чоловіків померли торік від раку молочної залози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути