вівторок, 06 травня 2008 14:52

Знеболюючі знижують ризик хвороби Альцгеймера

Довготривалий прийом ібупрофена і інших нестероїдних протизапальних препаратів (НПВП) захищає від хвороби Альцгеймера. До такого висновку дійшли учені з університету Бостона в результаті дослідження за участю 250 тисяч чоловік, повідомляє журнал Neurology.

Дослідники під керівництвом Стівена Влада (StevenVlad) з"ясували, що люди, що приймали ібупрофен протягом п"яти років, більш ніж на 40% рідше страждали старечим недоумством. Інші НПВП надавали менший ефект - при їх прийомі ризик старечого недоумства знижувався в середньому на 24%, повідомили учені. Деякі засоби з цієї групи, зокрема целекоксиб, не робили ніякого впливу на розвиток недоумства.

Захисний ефект ібупрофена раніше був виявлений в дослідженнях на тварин, повідомив Влад. Він відзначив, що прийом цього препарату приводив до зменшення білкових відкладень в головному мозку, характерних для хвороби Альцгеймера. Нові дані підтверджують його роль в профілактиці захворювання.

У попередніх дослідженнях учені вже аналізували взаємозв"язок між прийомом НПВП і недоумством, проте дані, отримані різними авторами, були суперечливими. Влад і його колеги припустили, що невідповідність результатів пов"язана з неоднаковим ефектом різних протизапальних засобів і змогли підтвердити цю теорію за допомогою свого дослідження.

Проте, фахівці поки не можуть рекомендувати пацієнтам застосовувати ібупрофен для запобігання деменції. Довготривале вживання НПВП може приводити до серйозних побічних ефектів, зокрема порушенню функції нирок і формуванню виразки шлунку, попереджають лікарі, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Знеболюючі знижують ризик хвороби Альцгеймера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути