Ексклюзиви
вівторок, 05 серпня 2008 14:48

Знайдено найгарячішу на Землі воду

Знайдено найгарячішу на Землі воду

Німецькі вчені зробили дивовижне відкриття: під час дослідження дна Атлантичного океану на глибині 3 км були виявлені гідротермальні джерела, також відомі як "чорні курці". Саме по собі виявлення таких джерел не є чимось дивним, але ось той факт, що перебувають вони на гігантському підземному пухирі з магми, робить їх справді унікальними.

Справа в тому, що температура роботи джерел така, що вода, яка викидається з них під тиском 300 бар, перебуває в так званому "суперкритичному" стані, що раніше в природі не спостерігалося. Температура води у двох найгарячіших джерелах становить 407 градусів.

Андреа Кочінські з Університету імені Якобса в Бремені (Німеччина) говорить, що фактично джерела в Атлантичному океані викидають щось середнє між парою й водою.

"У звичайних умовах кипляча рідина випаровується, але тут відбувається щось дивовижне, через гігантський тиск вода долає критичну крапку й стає щільнішою за пар, але легшою, ніж рідка вода. Дотепер такий суперкритичний стан вдавався одержати тільки в лабораторних умовах", - говорить вона.

Вчені відзначають, що унікальні джерела перебувають на п"ятому градусі південної широти від екватора. Вперше джерела в цьому регіоні були знайдені в 2005 році, однак вивчити їх відносно непогано вдалося лише в 2007 році.

Подібні джерела, як говорять океанологи, являють собою також і унікальні системи хімічних генераторів. Тут кількість таких елементів, як мідь, золото, залізо, марганець, сірка та інших у десятки разів вище, ніж у звичайній воді. За оцінками вчених, до 10% заліза, що залягає в океані, і до половини марганцю мають гідротермальне походження, повідомляє CyberSecurity

Зараз ви читаєте новину «Знайдено найгарячішу на Землі воду ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути