понеділок, 19 жовтня 2009 18:09

Знайдено безпечний метод отримання стовбурових клітин

Знайдено безпечний метод отримання стовбурових клітин
Американські вчені розробили новий метод отримання стовбурових клітин з дорослих клітин людського організму без використання потенційно небезпечних вірусів і білків, в 200 разів перевершує по ефективності традиційні методи отримання штучних стовбурних клітин.

Стаття опублікована в журналі Nature Methods.

Методи одержання штучних, не ембріональних стовбурових клітин, що називаються вченими індукованими плюрипотентними стовбуровими клітинами, до цих пір мали ряд недоліків - по-перше, вони мали на увазі використання вірусів, а по-друге, вимагали введення в клітину додаткових білків, які є факторами ризику онкологічних захворювань.

Автори дослідження, яке дозволило обійти ці перешкоди - спільний колектив професора Шена Діна зі Скріппсівського дослідницького інституту в США та дослідників з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

Вчені сфокусували увагу на так званих мезенхимальних клітинах дорослого людського організму, які мають здатність перетворюватися в інший тип клітин - епітеліальні клітини, з яких побудовані сполучні тканини організму.

Під час цього переходу клітини проходять через стан, дуже близький до стану стовбурових клітин, тому Дін вирішив спробувати за допомогою простих органічних молекул вплинути на цей процес з тим, щоб "загальмувати" клітини в стані стовбурових.

У своєму дослідженні вчені вивчили вплив великої кількості хімічних сполук, подібних з різними лікарськими препаратами, на внутрішньоклітинні молекулярні механізми, які забезпечують перехід мезенхімальних клітин в епітеліальні. В результаті цієї роботи вчені виявили дві молекули, які суттєво загальмовують процес при спільній дії.

У результаті отримана методика, що представляє собою вплив на клітини коктейлю з трьох хімічних сполук, дозволяє домогтися їх перетворення в стовбурові вже за два тижні проти чотирьох, потрібних вченим при роботі зі старими методами.

За матеріалом: Newsland

Зараз ви читаєте новину «Знайдено безпечний метод отримання стовбурових клітин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути