субота, 15 серпня 2020 06:30

Запатентували зуболікарське крісло

Запатентували зуболікарське крісло
Фото: Andrea Piacquadio from Pexels 15 серпня 1848 року американець Уолдо Хенчетт з міста Сірак'юс запатентував зуболікарське крісло.

Винайдено воно було не за одну ніч і тим паче не однією людиною. До недавнього часу ніяких спеціальних крісел для стоматологічних процедур взагалі не було. Протягом багатьох століть схема лікування була більше схожа на тортури: пацієнт розташовувався на підлозі, лікар затискав його голову колінами, щоб той не смикався і кліщами або свердлом "лікував" зуби.

Лише у ХVI століття італієць Джованні Платеаріо вирішив припинити страждання людей. Він почав користуватися кріслом з невисокою спинкою, що забезпечувало лікарю відносно зручний доступ до щелепи.

15 серпня 1848 року американець Уолдо Хенчетт з міста Сірак'юс запатентував зуболікарське крісло. В історії ця дата стала важливою, але проміжною. Так, з'явилася суттєва деталь – підголовник. Однак, проблема регулювання висоти і нахилу сидіння залишилася актуальною.

Ціла плеяда винахідливих американців взяла участь у подальшому вдосконаленні. Та в усіх цих новинках за основу бралися звичайні побутові меблі, які виготовляли із дерева. Насправді, це було те ж саме перукарське крісло, пристосоване під потреби дантистів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марічка Падалко розповіла, хто вибив її зуба і подякувала за підтримку

Лише у 1867 році американець Вільям Моррісон привніс в дизайн трохи індустріального шику і зробив металеве крісло з підставкою для ніг. Його налаштовували за допомогою ручного домкрату.

Через рік у 1877 брати Джонсони зробили колосальний внесок у подальше вдосконалення крісла. Чоловіки обладнали його гідравлічним насосом, який качали ногою.

Нині зуболікарське крісло невід'ємна частина будь-якого стоматологічного кабінету. Воно обладнане відкидним підлокітником, двоскладовим пневматичним підголівником, сидіння піднімається, опускається та достатньо багатофункіональне. В цілому все зроблено для того щоб пацієнт почувався комфортно.

Лікар із Нью-Йорка Чарльз Грем 9 березня 1822 року запатентував виготовлення зубних протезів. Це зробило справжню революцію у сфері стоматології.

Зараз ви читаєте новину «Запатентували зуболікарське крісло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути