середа, 11 квітня 2018 07:08

Військовий корабель евакуював українців з Лівії

Військовий корабель евакуював українців з Лівії
БДК Ольшанський в Середземному морі / фото: ВМСУ

11 квітня 2011 року до Севастополя з Лівії повернувся великий десантний корабель "Констянтин Ольшанський".

Евакуював 85 українців з території де почались бойові дії. Також забрав 108 громадян інших країн - Білорусі, Лівії, США, Британії, Румунії, Мальти та інших.

"Костянтин Ольшанський" вийшов із Севастополя 22 березня 2011 року. На його борту - медики, психологи та загін морських піхотинців.

4 квітня 2011 року корабель зайшов у порт Тріполі. Простояв там добу, після чого взяв курс на Мальту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці привезли з Лівії пральні машини

Корабель у 2007 році пройшов сертифікацію НАТО, зокрема, щодо участи українських ВМС в операціях Альянсу з евакуації неозброєного цивільного населення. Евакуація під егідою Альянсу для нього стала першою. Наприкінці 1993 — на початку 1994 років, "Костянтин Ольшанський" брав участь в евакуації біженців із зони грузино-абхазького конфлікту.

На час евакуації матроси переобладнали корабель. Твіндек (місце, де розташовують бронетранспортери - Gazeta.ua) переобладнали під казарму для морських піхотинців. Жінок і дітей розмістили у каютах та в кубриках екіпажу.

Рятувальною операцією на борту корабля керував капітан 1 рангу Роман Гладкий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український корабель висадив на Мальті іноземців з Лівії

БДК Костянтин Ольшанський - багатопалубний, плоскодонний десантний корабель океанської зони з півбаком і розвиненою кормовою надбудовою. Названий на честь Героя Радянського Союзу, командира загону 68 десантників, які брали участь у вигнанні нацистських окупантів з Миколаєва. Введений в експлуатацію у 1996 році. У2014 році захоплений російськими спецпризначенцями.

Чорноморський флот Російської федерації готує до бойового використання захоплений у Військово-морських сил України великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський". Торік його пофарбували в кольори ВМФ РФ, а зараз корабель активно ремонтують, пише видання "Думская" з посиланням на джерело в Генштабі України.

Зараз ви читаєте новину «Військовий корабель евакуював українців з Лівії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути