Ексклюзиви
пʼятниця, 05 серпня 2011 14:57

Визначили найкращі напої 1995-2010 років
17

Dark 'n' Stormy
Фото: Фото: eda-recepty.com
Текіла класу "преміум"
Біодинамічне вино
Бурбон "single-barrel"
Граппа

Міцні алкогольні напої, ароматні вина, складні і прості коктейлі - найкращі супутники п'ятничних вечорів. Інтернет-видання Epicurious - найпопулярніший в світі кулінарний сайт - зібравши безліч рецептів коктейлів та алкогольних напоїв вирішив визначити найкращі напої, які були популярними в 1995-2010 роках. Учасники цього рейтингу були нагороджені почесними званнями "Напій року".

1995: Екзотична Маргарита

Латиноамериканський коктейль з жіночим ім'ям з'явився приблизно в 1936-1948 роках, але саме в середині 90-х популярними стали екзотичні варіації на тему класичної рецептури.
Маргарита - коктейль, що містить текілу з додаванням соку лайма чи лимона, цитрусового лікеру - тріпл-сек і льоду - надихнув барменів на експерименти і фруктова Маргарита стали наймоднішим коктейлем року.

1996: Саке

Національний японський алкогольний напій - саке - став дуже популярним одночасно із зростанням популярності японської кухні. Суші стали трендом 1996 року в кулінарному світі, а саке, настільки несхожий на традиційні європейські види алкоголю, був якнайкращим доповненням.

1997: Космополітен

Коктейль "Космополітен" користувався величезною популярністю в усьому світі з тих пір, як в 20-х роках минулого століття він з'явився в престижних готелях французької Рів'єри. Після того, як Мадонна опинилася в кадрі з коктейлем "Космополітен", його аудиторія значно збільшилася. Але саме Керрі Бредшоу та її подруги зробили коктейль з лимонної горілки, куантро, соку лайма та журавлини улюбленим напоєм усіх прихильниць серіалу і не тільки.

Автор: Фото: liker.info
  Космополітен
Космополітен
1998: Піско Сур

Головні інгредієнти коктейлю - виноградна горілка Піско, яєчний білок, сік лимона, цукор і кориця. Не дивно, що перуанці і чилійці постійно сперечаються, де з'явився цей чудовий коктейль. У Перу навіть існує національне свято, присвячено Піско Сур.

1999: Граппа

Італійський виноградний алкогольний напій міцністю від 40% до 50%, граппа, спочатку виготовлялась для утилізації відходів виробництва після закінчення винного сезону, але швидко став джерелом прибутку, став виготовлялась серійно і продаватись по всьому світу. Подорожуючі по Італії туристи спочатку спостерігали за тим, як місцеві жителі після вечері насолоджуються "вогненною водою", а потім ... потім, спробувавши напій, вони намагалися вмістити в свої дорожні сумки пляшки з граппой. Таким чином, італійська горілка стала популярним напоєм у барах по всьому світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що містять слабкоалкогольні напої

2000: Кайпірінья і Мохіто

Початок нового століття ознаменувався новим трендом - королями коктейльних карт стали кубинський Мохіто і бразильська Кайпірінья.
Обидва коктейлі містять в собі ром і лайм, але смак напоїв - зовсім різний. Мохіто і Кайпірінья стали популярними завдяки почуттю ейфорії, що виникає, коли насолоджуєшся ними в барі.
Традиційний мохіто, що складається з п'яти інгредієнтів: рому, цукру, лайма, газованої води і м'яти, був улюбленим коктейлем Ернеста Ґемінгуейя.
Кайпірінью робить особливою бразильська горілка - кашаса.

2001: Авторське пиво

Багатий смак авторського пива, насичений і ні на що не схожий, вразив поціновувачів цього напою.

2002: Текіла класу "преміум"

Після того, як популярність Маргарити вщухла, шанувальники коктейлю звернулися до джерела - текіли - у пошуках чистого смаку і поклали початок нової тенденції.
Текіла - міцний алкогольний напій, що виготовляється в околицях міста Текіли з серцевини блакитної агави (традиційної для Мексики рослини). Текіла класу "преміум" виготовляється виключно із блакитної агави, і на пляшці обов'язково має бути зазначено  "100% agava" або "100% blue agava". Якщо напис відсутній, то це більш дешева марка текіли.

Автор: Фото: социалко.рф
  Текіла класу "преміум"
Текіла класу "преміум"
2003: Бурбон "single-barrel"

Міцний, ароматний бурбон став фаворитом в 2003 році. Бурбон - це алкогольний напій, для виробництва якого повинно використовуватися не менше 51% кукурудзи від загальної маси зерна. Бурбон повинен бути витриманий не менше двох років. Для витримки бурбона повинні використовуватися тільки нові обпалені бочки з білого дуба. В Бурбон заборонено додавати будь-які добавки, які поліпшують смак або запах напою.
Бурбон називається "single barrel" в тому випадку, якщо він розливається з однієї бочки.
Більшість сортів цього класичного напою роблять в штаті Кентуккі і це єдиний штат, якому дозволено вказувати своє ім'я на пляшці.

2004: Піно нуар

Піно нуар - один з найстаріших сортів винограду, який використовується для виробництва вина. У перекладі з французької назва звучить, як "чорна шишка", оскільки невеликі щільні кетяги цього винограду на вигляд трохи нагадують шишки.
Батьківщиною піно нуар вважається французький регіон Бургундія, де у місцевих винах, як вважається, він повністю розкриває свій характер.
Вина з піно нуар мають тонкий і складний аромат. Проте виробництво вина з цього винограду є досить складним завданням. Крім іншого, піно нуар практично не піддається купажуванню, дуже залежить від погодних умов і особливостей місцевості, до тогож це вино схильний до мутацій. Як приклад мутацій можна навести французькі клони "піно нуар": піно блан, піно грі та піно меньє. Врожайність піно нуар невисока, і це ще одна причина того, що саме це вино стало настільки популярним у 2004.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У слабоалкогольний напій додали віскі

2005: Біодинамічне вино

Біодинамічне вино - це екологічно чисте вино високої якості, найбільш повно відображає характеристики того регіону, де воно було виготовлене. Попит на біо вина почав зростати саме в 2005 разом із розвитком модного явища - турботи про здоров'я, прагненні до продовження життя і поліпшення його якості. Фахівці вважають, що вина цієї категорії мають великий потенціал, а скептики продовжують висміювати вирощування винограду згідно із місячним циклам. Але тим не менше практика біодинамічного виноробства популярна в таких країнах як Франція, Швейцарія, Австрія, Німеччина, Італія, Австралія, Чилі, Південна Африка, Канада і США.

2006: Коктейлі Старої школи

Рецепт цього року - коктейль Sazerac. Тоді цей напій став обов'язковою частиною барного меню майже всіх питних закладів, але виник коктейль як альтернативний варіант Old Fashioned. З'явився цей рецепт в Новому Орлеані і названий був на честь коньяку Sazerac de Forge et Fils, який спочатку входив до його складу.
Sazerac знову став популярним адже його приготування це справжній ритуал: келих окропити абсентом з внутрішньої сторони, взяти шейкер, налити в одну його частину бурбон, цукровий сироп і біттер, а в іншу покласти лід. Перелити весь вміст з однієї частини шейкера в іншу п'ять разів і вилити вміст в келих. Нарізати цедру лимона і додати в напій. Тепер можна насолодитися по-хорошому старомодним коктейлем.

2007: Кулінарні коктейлі

Саме в 2007 році з'явилась популярна сьогодні тенденція поєднання кухні та бару. Спочатку в келихах віскі з'явилася зелень, а під кінець року, щоб насолодитися коктейлем, доводилося користуватися ножем і виделкою.

2008: Просекко

Фінансова криза та економічний спад сприяли депресії. Остання підштовхнула до того, щоб відкоркувати пляшку сухого ігристого Просекко, яке освіжає і подумки переносить в італійський регіон Венето. Просекко швидко стало популярним в якості менш дорогого замінника шампанського.
На відміну від шампанського, яке цінують за його насичений смак і складні вторинні аромати, більшість Просекко мають інтенсивні первинні аромати і мають смак свіжий, легкий і порівняно простий.

2009: Dark 'n' Stormy

Цей коктейль якнайкраще підходить до періоду рецесії, яка бушувала в усьому світі в цей період. Dark 'n' Stormy був уперше приготовлений на Бермудах після Першої світової війни. Особливий смак цьому коктейлю надає терпкий присмак рому Gosling Black Seal та імбирне пиво.

2010: Самогон

Важкі часи - міцні напої. У минулому році виробництво самогону стало популярним у всьому світі. До самогону відносяться: ром, сливовицю, ракію, чачу, віскі, джин, бренді. Міцний спиртний напій виготовляється шляхом перегонки через саморобні самогонні агрегати і в багатьох країнах світу виготовлення і збут самогону заборонені державою і переслідуються правоохоронними органами відповідно до законодавства.

Зараз ви читаєте новину «Визначили найкращі напої 1995-2010 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути