Ексклюзиви
середа, 05 серпня 2009 11:05

Відтворили тривимірну модель павуків, що жили 300 млн років тому

Відтворили тривимірну модель павуків, що жили 300 млн років тому

Палеонтологи й інженери лондонського Імперіал Коледжу провели унікальну операцію - їм вдалося створити точну тривимірну модель одного з перших павуків, що мешкали на нашій планеті більше 300 млн років тому. 3D-модель створили на основі скам"янілих залишків давніх павуків.

Щоб відтворити моделі дослідники використовували одразу декілька технік сканування, у тому числі і рентгенівського, а також спеціальне програмне забезпечення для моделювання, створене в Імперіал Коледжі. Фактично, учені відтворили два види стародавніх павуків - Cryptomartus hindi і Eophrynus prestvicii, обидва вони мешкали на планеті більше 300 млн років тому.

Про результати своїх робіт учені доповіли в останньому номері наукового журналу Biology Leters. У статті повідомляється, що під різними кутами учені зробили більше 3000 знімків, а також провели рентгенівські і томографічні дослідження. В результаті, у розпорядженні фахівців опинилися гранично детальні тривимірні віртуальні моделі стародавніх мешканців планети.

За словами лондонських фахівців, на основі створеної ними технології можна вивчати і складати чіткі моделі й інших вимерлих тварин, рослин і комах. Палеонтологи упевнені, що за 300 млн років павуки майже не змінили свого ритму життя і не змінили стратегію полювання. Тоді ці види також вважали за краще полювати на комахах із засідки, проте тоді павуки не вміли плести павутину. Замість цього вони влаштовувалися біля сховку комах і просто чекали на здобич.

"Нам теж було дуже цікаво поглянути на таких істот з високим рівнем деталізації, адже ці павуки жили фактично на початку розвитку життя на нашій планеті", - говорить автор дослідження Рассел Гарвуд.

За матеріалами  cybersecurity

Зараз ви читаєте новину «Відтворили тривимірну модель павуків, що жили 300 млн років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути