понеділок, 25 серпня 2008 16:30

Вибір людини можна передбачити - психологи

Вибір людини можна передбачити - психологи

Червона або синя таблетка? Добре, хай буде червона. Але чи був ваш вибір усвідомленим? Італійські психологи вважають, що де-факто ухвалення рішення може відбуватися задовго до того, як ви все "обдумаєте".

Коли люди приходять до свідомого висновку, вони думають, що контролюють ситуацію: прикидають можливі наслідки, намагаються проаналізувати як можна більший об"єм даних, і так далі.

В той же час багато дослідників дотримуються фрейдистської концепції несвідомого, яке тим або іншим чином впливає на нашу поведінку. А раз так, то чи може людина бути упевнена в тому, що ухвалює рішення сама?

Знайти відповідь на непросте питання вирішили італійські психологи на чолі з Сільвією Гальді (Silvia Galdi) з університету Падуі (Università degli Studi di Padova) - звіт про це дослідження опублікований в журналі Science.

У сусідній падуанцям Віченці якраз зібралися значно розширити американську військову базу, і учені, скориставшись моментом, спробували з"ясувати у жителів, як вони до цього ставляться.

Група доктора Гальді опитала 129 людей, 33 з яких вагалися з відповіддю.

Для вимірювання "свідомості" спійманих на вулиці добровольців їм були додатково поставлені спеціально підібрані питання на тему охорони навколишнього середовища, а також політичних і економічних наслідків розширення бази.

Після цього був проведений тест на вимірювання ваги несвідомого в ухваленні рішень: піддослідним показали серію зображень бази, а потім попросили швидко вибрати декілька слів із списку. Сенс слів був при цьому забарвлений або негативним, або позитивним значенням.

Аналогічні тести повторили через тиждень.

У результаті виявилось, що несвідомі асоціації можуть заздалегідь дати інформацію про те, яким буде рішення в тій або іншій ситуації.

За той тиждень, що пройшов між двома раундами випробувань, 30 з тих 33, які сумнівалися, все-таки визначилися.

Не дивлячись на те що раніше вони стверджували про свою неупередженість, психологи змогли відгадати близько 70% відповідей - на підставі отриманих результатів по зіставленню "хороших"/"поганих" слів і картинок.

На думку Брайана Носека (Brian Nosek) з університету Віргінії (University of Virginia), отримані результати говорять про обмеженість людини в ухваленні "самостійних" рішень.

Оскільки сфера несвідомого формується частково спадковим шляхом, а частково - в результаті реакції на серію множинних випадкових подій (у дитинстві, в основному), люди достатньо непередбачувані, зокрема - самі для себе. Принаймні, так думають деякі психологи, повідомляє Membrana

Зараз ви читаєте новину «Вибір людини можна передбачити - психологи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути